Vraag compensatie transitievergoeding tijdig aan

Vraag compensatie transitievergoeding tijdig aan

Vanaf 1 april kunnen ook schoonmaakwerkgevers een compensatie krijgen voor de transitievergoedingen die zij werknemers hebben betaald na langdurige arbeidsongeschiktheid. Dat geldt voor vergoedingen vanaf 1 juli 2015. Werkgeversorganisatie OSB wijst erop in een speciale uitgave.

“Let op”, stelt OSB. “Dien een verzoek tijdig in bij het UWV. Wie te laat is, krijgt niets. Hebt u een transitievergoeding betaald tussen 1 juli 2015 en 31 maart 2020? Dien dan (ruim) voor 1 oktober 2020 een aanvraag in. Voor compensatie voor toekomstige transitievergoedingen – vanaf 1 april aanstaande – geldt een aanvraagtermijn van een half jaar na volledige betaling. Bijvoorbeeld: betaalt u een transitievergoeding op 1 september 2020, dien dan een verzoek tot teruggave in vóór 1 maart 2021.”

Voorwaarden op in aanmerking te komen

Er zijn een paar voorwaarden om in aanmerking te komen voor de compensatie:
● De arbeidsovereenkomst is (deels) geëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Bij een gedeeltelijke beëindiging moet die structureel en substantieel zijn, dat wil zeggen minimaal 20 procent.
● De werknemer was bij het eindigen van het dienstverband nog ziek.
● Er is een transitievergoeding betaald waarop betrokkene recht had. (Goed om te weten: is er meer betaald? Dan wordt het meerdere niet vergoed!)

Hoe aan te vragen?

De aanvraag kan digitaal via het formulier ‘Aanvraag compensatie transitievergoeding’. Die is vanaf 1 april beschikbaar in het werkgeversportaal op www.uwv.nl. U kunt inloggen met eHerkenning. Hebt u deze nog niet? Aanvragen kan via https://www.eherkenning.nl/