Kabinet zet plan voor basiscontract met vastkliksysteem niet door

Kabinet zet plan voor basiscontract met vastkliksysteem niet door

Goed nieuws voor seizoensbedrijven of ondernemingen met pieken en dalen in omzet en arbeid. Er komt geen basiscontract met vastkliksysteem. Dit was één van de kabinetsplannen in de uitwerking van een arbeidsmarktpakket op basis van het advies van de Sociaal Economische Raad voor de middellange termijn (SER MLT). Het plan is nu komen te vervallen dankzij lobbywerk door Schoonmakend Nederland en met steun van sociale partners.

Hoe zou het systeem werken? Per kwartaal zouden de boven de norm gewerkte uren worden ‘vastgeklikt’ in het contract. Dit zorgt voor meer contracturen in het volgende kwartaal. Vooral voor seizoensbedrijven en bedrijven met pieken en dalen kan dit onwerkbare situaties opleveren, omdat dit een stapeling van uren tot gevolg heeft. Voor de werknemer kleeft ook een nadeel aan dit systeem: werkgevers zullen geneigd zijn een contract niet te verlengen op het moment dat het aantal gestapelde uren (te hoog) oploopt.

Schoonmakend Nederland is blij

Schoonmakend Nederland is blij dat dit systeem in de plannen van het kabinet is gesneuveld. "Het nieuwe basiscontract biedt zo een prima alternatief voor vormen van min-maxcontracten die in de schoonmaakpraktijk regelmatig voorkomen. Het is goed dat dit basiscontract (voor onbepaalde tijd) ook onder het lage WW-premietarief wordt gebracht. Wel blijven we aandacht vragen voor de praktische werkbaarheid als voor de uren boven de garantie-uren van tevoren moet worden vastgesteld op welke tijdstippen die kunnen vallen."