Schoonmakers niet te spreken over plan OSB voor schoonmaak thuiswerkplekken

Schoonmakers niet te spreken over plan OSB voor schoonmaak thuiswerkplekken

Eind vorige week hield Piet Adema, voorzitter van de OSB, een pleidooi om schoonmaken van thuiswerkplekken door schoonmaakbedrijven mogelijk te maken. Uit reacties van schoonmakers blijkt dat zij hier niet op zitten te wachten.Volg Service Management op LinkedIn:

Op de Facebookpagina ‘Pensioen Schoonmaak‘ werd schoonmakers gevraagd wat zij van dit idee vinden. De reacties zijn niet mis, schoonmakers lijken niet te spreken over het plan. Zo schrijft iemand: “Deze zijn echt gestoord. Op het werk zijn er al veel die niks opruimen. Laten vaat staan, vegen geen voeten en dan zal ik bij deze thuis nog meer zooi op moeten ruimen. OSB gaat zelf maar aan de slag.”

>> Lees hier meer over het plan van OSB >>

Genoeg werk op kantoren

In veel reacties is ook te lezen dat er op de kantoren nog genoeg werk te doen is. Zo moeten contactpunten als deuren extra vaak schoon gemaakt worden vanwege corona. Daarnaast doen sommige schoonmakers nu het werk waar ze normaal gesproken niet aan toekomen. En ook de niet-gebruikte werkplekken worden stoffig.

Meerdere mensen kaarten ook hun (lage) loon aan het ontbreken van een reiskostenvergoeding. “Zeker ook nog wassen en strijken. Kom je bij een ambtenaar thuis te werken die €368,- krijgt om thuis te werken voor hun veiligheid!! En ik als poetsvrouw mag met mijn armoedig loontje daar gaan poetsen??”

Hoe ga je het realiseren?

Sommige reacties zijn praktisch ingesteld, zo vraag iemand zich af hoe het plan gerealiseerd moet worden: “Lijkt me werkelijk een heel slecht plan. Hoe ga je het realiseren? Eerst het kantoorpand reinigen voor de medewerkers op locatie, dan op de fiets of auto naar alle thuiswerkers van het kantoorpand, om 1 thuisbureau af te nemen. Hoort er ook sanitair en een keuken bij?? Heb je wel meer dan een dagtaak aan, aangezien de reisafstanden niet altijd in de buurt liggen? Wie kwam met dit idee??”

Een enkeling lijkt geen probleem te hebben met het idee, bijvoorbeeld: “Het bedrijf waar ik werk , heeft ook klanten die hun huis gepoetst willen hebben. Ik zie het probleem niet.” Maar de meesten vragen zich toch af of een thuiswerker niet gewoon zelf zijn bureau even schoon kan maken. “Dat ene bureautje kunnen ze zelf ook wel een doekje over halen.”

Lees ook: