Hoe staat het ervoor met de calamiteitenregeling voor onwerkbaar weer?

Hoe staat het ervoor met de calamiteitenregeling voor onwerkbaar weer?

Bij extreme weersomstandigheden zoals strenge vorst, sneeuw of hoog water kunnen sommige beroepsgroepen onmogelijk doorwerken.  Denk aan glazenwassers bij strenge vorst. Zij krijgen dan tijdelijk een WW-uitkering. Deze regeling voor 'onwerkbaar weer' staat al lang ter discussie en nu bedreigt ook de Wet Arbeidsmarkt in Balans de regeling. De Tweede Kamer wil echter dat er een regeling voor onwerkbaar weer blijft bestaan.Volg Service Management op LinkedIn:

Is werken door de weersomstandigheden niet mogelijk, dan betaalt de werkgever het loon normaal gesproken door. Dit hoort namelijk bij het bedrijfsrisico. Extreme, onwerkbare weersomstandigheden zoals langdurige strenge vorst, hoog water of extreme sneeuwval zijn echter geen normaal bedrijfsrisico. De loonbetalingsverplichting houdt dan op en de werknemer krijgt tijdelijk recht op WW. UWV beoordeelt dan of inderdaad sprake is van onwerkbaar weer en hoe lang de periode duurt.

Afspraken in cao

Geldt voor het bedrijf een cao, dan kan daarin geregeld zijn of en hoe lang de werkgever loon moet doorbetalen bij onwerkbaar weer. In de cao voor het schoonmaak- en glazenwassersbedrijf zijn hier ook afspraken over gemaakt: de werkgever is verplicht de uitkering 27 dagen aan te vullen tot 100% van het loon en na 27 dagen tot 90% van het loon.

Voorwaarden huidige regeling

Om recht te hebben op de huidige regeling voor onwerkbaar weer, moet de werkgever alles hebben gedaan om te voorkomen dat het werk onnodig stil ligt. Daarnaast is het onwerkbare weer de enige reden dat de werknemers niet kunnen werken. Ook kan de werknemer minimaal vijf uur per week niet werken. Werken werknemers normaal minder dan tien uur per week, dan moeten ze per week minimaal de helft van de uren niet kunnen werken. Verder mag het onwerkbare weer niet onder het normale bedrijfsrisico vallen.


LEES OOK: Peter Rietbroek (OSB AWOG): “Branche verdient goede calamiteitenregeling”


Tijdelijke WW-uitkering

De werkgever meldt aan UWV op de eerste werkdag waarop de werknemers niet kunnen werken dat de werkzaamheden stilliggen vanwege onwerkbaar weer. Dit moet ook als hij de eerste dagen het loon nog moet doorbetalen. Hierna vraagt hij bij UWV namens de werknemer de tijdelijke WW-uitkering aan. De hoogte van de WW-uitkering is 75 procent van het loon. Duurt het onwerkbare weer langer dan twee maanden, dan daalt de uitkering naar 70 procent. Voor schoonmakers en glazenwassers moet de werkgever dit dus aanvallen, zoals afgesproken in de cao.

Werktijdverkorting

Momenteel is er naast de regeling voor onwerkbaar weer nog een gelijksoortige regeling. Het gaat om werktijdverkorting voor buitengewone omstandigheden, die niet onder het gewone bedrijfsrisico vallen, zoals een brand, overstroming of handelsboycot. Ook hierbij kunnen werknemers voor een tijdelijke WW-uitkering in aanmerking komen. Het kabinet-Rutte II vond het al in 2013 onwenselijk dat beide regelingen naast elkaar bestaan en wilde beide regelingen laten opgaan in één ‘calamiteitenregeling’. Daar is het echter nooit van gekomen.

Wet arbeidsmarkt in balans

Met de komst van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) kan de huidige, sectorale regeling niet blijven bestaan. In de WAB hangt de WW-premie niet meer van de sector af, maar van de vaste en tijdelijke contracten bij een individuele werkgever. Het verdwijnen kan grote gevolgen hebben voor onder andere bouw- en glazenwassersbedrijven.


LEES OOK: WW-premie gaat veranderen door WAB: wat houdt dit in?


Motie

De Tweede Kamer ging daarom in februari 2019 akkoord met een motie voor een nieuwe calamiteitenregeling te komen waarbij werknemers bij onwerkbaar weer nog steeds een tijdelijke werkloosheidsuitkering ontvangen. Deze uitkering wordt dan gefinancierd met WW-premies die per individuele werkgever worden bepaald. Het gaat om een idee van de werkgeversorganisatie voor schoonmaak- en glazenwassersbedrijven OSB. Deze motie heeft nog geen vervolg gekregen.

Vervangend werk

Komt het bedrijf stil te liggen vanwege onwerkbaar weer? Ga dan na welke vervangend werk medewerkers kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan achterstallig onderhoud of het trainen van beginnend personeel door ervaren medewerkers.