Met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) wil het kabinet Rutte III het aanbieden van vaste contracten aantrekkelijker maken voor werkgevers. Er komt onder andere een WW-premie naar soort contract. De oude ‘sectorpremie’ verdwijnt hierbij.
Sectorenbenadering achterhaald
In de huidige situatie geldt voor de eerste zes maanden WW voor de werkgever een premiedifferentiatie met een WW-premie per sector. De WW-uitkering na het eerste halfjaar komt uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf), waarvoor de werkgever een premie WW-Awf afdraagt. De sectorpremie is hoger in sectoren met relatief veel WW-instroom om de instroom daar te beperken.
Volgens het kabinet werkt deze sectorenbenadering niet meer goed. De sectorindeling is verouderd en veel bedrijven werken ‘branche-overschrijdend’. Verder wisselen werknemers veel van sector en is er geen prikkel voor individuele werkgevers, omdat een sector de WW-lasten collectief draagt.
Hoge en lage premie
Het wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) komt met een WW-premiestelsel waarbij werkgevers voor werknemers met een vast dienstverband een lage WW-premie betalen. Voor medewerkers met een tijdelijk contract moet de hoge WW-premie worden betaald, welke vijf procent duurder zal zijn. Deze premiedifferentiatie naar soort contract vindt voortaan plaats per individuele werkgever. De sectorpremies en de algemene Awf-premie verdwijnen.
Herziening van lage premie mogelijk
In het inmiddels aangenomen wetsvoorstel WAB staat verder dat sprake kan zijn van een herziening van de lage premie. Werkgevers betalen dan met terugwerkende kracht alsnog de hoge premie. Dat moet fraude en oneigenlijk gebruik van de lage premies tegengaan. Het gaat om diverse situaties waarbij werkgevers het vaste contract op een flexibele manier inzetten, bijvoorbeeld door een werknemer snel te ontslaan of te variëren met arbeidsuren vanwege seizoenswerk.
Uitzonderingen voor jongeren
Een uitzondering geldt voor arbeidsovereenkomsten voor leerwerktrajecten in de beroepsbegeleidende leerweg. Voor deze contracten voor bepaalde tijd mag een werkgever toch het lage percentage toepassen. Dit moet werkgevers aanzetten tot opleidingsplekken voor leerlingen in het beroepsonderwijs.
Ook voor jongeren tot 21 jaar die niet meer dan 12 uur per week werken, gaat de lage premie gelden. De Tweede Kamer heeft deze wijziging aangenomen bij de behandeling van de WAB. Dit is erg positief voor (onder andere) de schoonmaakbranche, met name met het oog op het vele seizoensgebonden vakantiewerk door jongeren.
Premiehoogte: 5 procent verschil tussen hoog en laag
Er is een verschil van vijf procentpunten tussen het hoge en het lage percentage vastgelegd in het voorstel. Als de lage premie bijvoorbeeld 2 procent is, dan is de hoge premie dus 7 procent. Minister Koolmees gaat in de memorie van toelichting van de WAB uit van een lage premie van 2,78 procent en een hoge premie van 7,78 procent. Het kabinet bepaalt net als nu jaarlijks de hoogte van de WW-premies.
Administratie aanpassen voor controle
Voor controles moeten werkgevers voor werknemers voor wie zij een lage premie afdragen, een kopie van de arbeidsovereenkomst opnemen in hun loonadministratie. Verder wil het kabinet dat de aard van het arbeidscontract voortaan op de loonstrook staat. Hiermee weet de werknemer beter wat voor soort contract hij heeft. Pas dit tijdig in uw administratie aan.
Volg Service Management op LinkedIn:
Ook interessant:
Peter Rietbroek (OSB AWOG): “Branche verdient goede calamiteitenregeling”
Met WAB veranderen regels rondom oproepovereenkomsten
Hoe staat het ervoor met het bekritiseerde voorstel WAB?