De beursthema's op Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer

Er zijn verschillende thema's te vinden op de jaarlijkse vakbeurs Facilitair & gebouwbeheer in de Jaarbeurs Utrecht. In samenwerking met de redactie van het Facilitair Journaal heeft de beursorganisatie de een aantal thema's samengevat, genaamd beursthema's.

De beursthema’s zijn opgezet om een indruk te geven van welke onderdelen van het facilitair management en gebouwbeheer de beursvloer wordt voorzien. Een greep uit deze interesses:

Facilitaire duurzaamheid is niet meer weg te denken

Bij duurzaamheid kan gedacht worden aan financiële besparingen, het leiden tot een beter imago, hogere productiviteit of meer concurrentiekracht. Duurzaamheid is een meerwaarde voor de bedrijfsvoering. Op de beursvloer is veel productaanbod op het gebied van duurzaamheid aanwezig. Uiteraard ook nodige, uitgesproken duurzame producten en diensten. Want, duurzaamheid gaat niet alleen om bedrijfsvoering, maar ook om producten. Tassen en bedrijfskleding tot energiebeheer en toegangscontrole komen voorbij.

Gebouwbeheer voor een optimale werkomgeving

Gebouwbeheer bestaat uit veel facetten: bereikbaarheid, veiligheid, gezondheid en eisen van de gebruikers. Als bedrijfsgebouwen niet volgens de juiste wijze worden beheerd, de systemen niet op elkaar zijn afgestemd of bepaalde systemen ontoereikend zijn, kan dat het arbeidsproces behoorlijk in de weg zitten. De verschillende onderdelen van het gebouwbeheer lopen voor een deel parallel met verschillende andere beursthema’s, zoals veilige en beveiligde werkplek, bedrijfsterrein of akoestiek. Daarnaast kent dit thema onderdelen die niet in een beursthema passen, maar wel aanwezig zijn op de vakbeurs, zoals liften, grootkeukens, toiletinrichtingen of afscheidingswanden.

Schoonmaak raakt de gehele bedrijfsvoering

Schoonmaak en hygiëne spelen op de gehele werkplek of in de totale werkomgeving een rol. Dat begint al met de toetsenknop van het parkeersysteem, de handgreep van de buitendeuren en de liftknop. Om te zwijgen van de aangeraakte kantoorapparatuur door alle collega’s, de spullen op de eigen flexwerkplek of de catering in het bedrijfsrestaurant. En dan gaat het daarbij alleen nog maar over de persoonlijke hygiëne van de medewerkers. Daarnaast heeft het invloed op de bedrijfsvoering, waar het nodige voordeel te behalen valt met schone werkplekken.

De beveiligde werkomgeving heb je meest zelf in de hand

Een organisatie ontkomt niet aan beveiliging van zijn bedrijfsgebouw(en) en –eigendommen. Daarbij kan gedacht worden aan hekwerk, goed hang- en sluikwerk of camera’s aan de buitenzijde, alarmsystemen en inbraakbeveiliging. Steeds zijn afwering, preventie en signalering daarbij van belang. Op de vakbeurs zijn er tal van mogelijkheden beschikbaar. Of het nu gaat om preventie door goede sloten, toegangscontrole, manbeveiliging of inbraaksystemen. Ook is de vakbeurs voorzien van deskundigen waar inspiratie, kennis en informatie hand in hand gaan.

Gezonde werkplekken beginnen met bewustwording

Het facilitair management en gebouwbeheer kunnen veelal gezamenlijk geïntegreerd worden onder de kop gezonde werkplekken. De vele aspecten overlappen elkaar vaak. Schone lucht is mede afhankelijk van de luchtbehandeling en maken ontspannings- en bewegingsruimten deel uit van het bedrijfsgebouw. Ook speelt aanbod een rol. Gezonde voeding is meer dan alleen een kwestie van een mooi ingericht bedrijfsrestaurant. Op de beursvloer is de nodige deskundigheid over dit thema aanwezig.