Wil jij schoonmaakproducten testen?

Word lid van ons testpanel!

Jorcho van Vlijmen: "GSA draait om vakmanschap en werkplezier"

Het doel van de Golden Service Awards? Het eren van de schoonmakers. Dat zegt Jorcho van Vlijmen, voorzitter van de Stichting GSA. Onder meer vanwege zijn promotieonderzoek in de schoonmaaksector is deze HAN-docent Facility Management bepaald geen onbekende voor de branche. Een gesprek over respect en waardering, de missie van de GSA en waarom het zo belangrijk is dat zoveel mogelijk bedrijven hun toppers inschrijven.

“Ik ken de sector van buitenaf inmiddels door en door. In mijn onderzoek heb ik gezien dat er een heleboel dingen goed gaan in de schoonmaak, maar ook dat er dingen beter kunnen. Respect en waardering zijn termen die dan veel voorbij komen. Daar valt nog wat te winnen. Volgens mij leveren de Golden Service Awards daar een hele mooie bijdrage aan”, vertelt Van Vlijmen, docent Facility Management en onderzoeker aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Niet gezien

Zo concludeerde Van Vlijmen in zijn promotieonderzoek “Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet” in 2017 dat schoonmakers belangrijk werk doen, maar zich niet gezien en niet gewaardeerd voelen.

Ook tijdens vervolgonderzoek naar de arbeidsrelaties op de werkvloer, in opdracht van OSB, FNV en CNV (verenigd in de RAS), bleek dat er onder andere op het gebied van respect nog stappen te maken zijn.

De inschrijvingen zijn geopend!

Vakmanschap en werkplezier

Niet zo vreemd dus, dat Van Vlijmen afgelopen jaar “met veel plezier” het voorzitterschap van de Stichting Golden Service Awards oppakte. “De mensen in deze branche verdienen het om minimaal één keer per jaar in het zonnetje gezet te worden.”

Als het aan hem ligt, weet dan ook heel Nederland dat de GSA plaatsvinden. “Met aandacht niet alleen van binnen, maar ook van buiten de sector. Waarbij de focus ligt op vakmanschap en werkplezier. Schoonmaken is een vak. Heel veel mensen werken elke dag hard en voeren goede, belangrijke werkzaamheden uit. Daarbij halen de werknemers ook enorm veel plezier en voldoening uit hun werk”, aldus Van Vlijmen.

Waardering voor het vak is juíst nu heel erg relevant

Vitale rol

Dat schoonmakers belangrijk werk uitvoeren wordt in de huidige coronacrisis nog eens extra duidelijk. “Iedereen ziet dat schoonmakers een vitale rol spelen in Nederland. Ze zijn niet alleen onmisbaar in het bestrijden van het virus, maar ook in het draaiende houdende van de maatschappij", aldus Van Vlijmen.

"Waardering voor het vak is misschien juíst nu wel heel erg relevant. Het doel van de Golden Service Awards, de schoonmakers eren, blijft als een paal boven water staan.”

Lees ook:

Eerlijke kans

Eén van de belangrijkste pijlers van de GSA is een eerlijke kans voor iedereen. “Daarvoor zijn onafhankelijkheid en brede vertegenwoordiging belangrijk. Enerzijds betekent dat natuurlijk dat wij, als jury en stichting, gedegen jurywerk leveren en goed omgaan met alle inschrijvingen. Maar aan de andere kant is het ook een verantwoordelijkheid van de sector”, zegt Van Vlijmen.

“Dat een heleboel bedrijven, vanuit de hele branche, meedoen. Onze boodschap is dan ook aan alle schoonmaakbedrijven, van groot tot klein: geef de mensen op waarvan je vindt dat die een award verdienen. Schrijf jouw mensen in, want echt iedereen maakt kans om in de prijzen te vallen!”

Over de Golden Service Awards

Sinds 1 juni kunnen schoonmaakbedrijven via www.goldenserviceawards.nl hun gegadigden voor de titels Schoonmaker van het Jaar, Leidinggevende van het Jaar, Schoonmaakteam van het Jaar en Glazenwasser van het Jaar inschrijven. De inschrijvingen sluiten in september. Met dank aan de ambassadeurs die achter de Golden Service Awards staan. Dat zijn Blankers Schoon, CSU, EW Facility Services, Gom, Katrin, Numatic, SMB Willems en SVS. Zij maken deze verkiezing mede mogelijk.

Na morgen sluiten inschrijvingen Golden Service Awards

Branche Nieuws

Na morgen sluiten inschrijvingen Golden Service Awards

De inschrijvingen voor de Golden Service Awards 2021 sluiten na morgen. Dinsdag 31 augustus is de laatste dag dat je jouw schoonmaaktoppers kunt nomineren voor de titels Schoonmaker, Leidinggevende, Schoonmaakteam of Glazenwasser van het Jaar.
Evelyn Kolkman (Leidinggevende van het Jaar 2019): “Alles valt of staat met communicatie”

Ondernemen Verdieping

Evelyn Kolkman (Leidinggevende van het Jaar 2019): “Alles valt of staat met communicatie”

Evelyn Kolkman, rayonmanager bij SMB Willems, won in 2019 de titel Leidinggevende van het Jaar tijdens de Golden Service Awards. Hoe gaat het nu met haar? Hoe kijkt zij terug op haar overwinning? En natuurlijk: heeft ze nog waardevolle tips voor haar mede-leidinggevenden?
De jury en de Golden Service Awards: Lessen in nederigheid

Ondernemen Blog

De jury en de Golden Service Awards: Lessen in nederigheid

Jureren. Dat betekent bedachtzaam overdenken en zorgvuldig afwegen. Met kennis en niet beïnvloed door emoties of vooroordelen. Zo hoort het ook te gaan en daar doet een jurylid zijn of haar uiterste best voor. Maar gemakkelijk is het niet. Ook niet bij de Golden Service Awards. Bericht van een jurylid.
Inschrijvingen Golden Service Awards sluiten over twee weken

Branche Nieuws

Inschrijvingen Golden Service Awards sluiten over twee weken

De inschrijvingen voor de Golden Service Awards 2021 sluiten over twee weken. Dinsdag 31 augustus is de laatste dag dat je jouw schoonmaaktoppers kunt nomineren voor de titels Schoonmaker, Leidinggevende, Schoonmaakteam of Glazenwasser van het Jaar.

Best gelezen

Hygiëne

Launching Partners