Asito, CSU en Gom gebruiken nieuwe Gloovy Eco Gloves handschoenen

Asito, CSU en Gom gebruiken nieuwe Gloovy Eco Gloves handschoenen

In de schoonmaaksector worden dagelijks veel wegwerphandschoenen gebruikt die na gebruik de prullenbak in verdwijnen. In dat kader gaan schoonmaakbedrijven Asito, CSU en Gom de duurzame handschoenen Gloovy Eco Gloves gebruiken.

Het alternatief voor de traditionele nitril wegwerphandschoenen worden op milieuvriendelijke manier geproduceerd en zijn recyclebaar. Daardoor realiseren de drie bedrijven met elkaar in totaal zo’n 1600 ton CO2-uitstoot op jaarbasis. Niet zo gek in een branche waarin jaarlijks 60 miljoen handschoentjes worden gebruikt en weggegooid. Daarbij zijn medische handschoenen nog niet eens meegerekend. Als de hele schoonmaakbranche overstapt op de duurzamere handschoenen, dan zou dat 7 duizend ton CO2 per jaar schelen.

CO2-besparing 75 procent

In de schoonmaakbranche valt veel milieuwinst te behalen in het gebruik van middelen en materialen. Zo’n vijftig procent van de CO2-uitstoot is namelijk hieruit afkomstig. Hieronder vallen ook de handschoenen. De Gloovy handschoenen bestaan uit circulaire grondstoffen en zijn 50 procent duurzamer geproduceerd vergeleken met de gebruikelijke nitril handschoenen. Daarnaast zijn ze binnenkort volledig te recyclen. Dan kunnen nieuwe handschoenen gemaakt worden van de gebruikte exemplaren. Zo kan de totale CO2-besparing oplopen tot 75 procent.

Duurzame levering en retour

Die duurzame impact wordt niet alleen gemaakt in de productie van de handschoenen, maar ook in de rest van het proces. Zo zijn ook het proces van leveren en retourneren om te recyclen duurzamer. Asito, CSU en Gom ontwikkelden zelf een duurzame leveranciers- en retourstroom. Hierbij worden de nieuwe handschoenen samen met andere schoonmaakproducten geleverd en ook weer ingezameld en teruggebracht. Zo zijn er geen extra leveranciers of transport nodig.

Impact branche vergroten

Om de schoonmaakbranche zo duurzaam mogelijk te maken, is het verduurzamen van middelen en materialen een noodzakelijke en mooie stap. Maar het is niet afdoende. Daarom zetten de drie schoonmaakbedrijven zich ook in om het aantal gebruikte handschoenen terug te dringen. Dit doen ze door de schoonmaakmedewerkers te informeren wanneer het gebruik van handschoenen wel of niet noodzakelijk is. Ze roepen ook andere schoonmaakbedrijven op om hier eveneens op in te zetten. “Er valt aanzienlijke duurzame winst te behalen in de schoonmaaksector wat betreft de keuze van middelen en materialen. De overstap naar duurzame handschoenen is een belangrijke stap. Hoe meer organisaties hierin volgen, hoe groter de positieve impact. Tegelijkertijd is het van belang dat we streven naar spaarzaam gebruik van onze schoonmaakmiddelen. We hebben samen de verantwoordelijkheid om medewerkers goed te informeren ,zodat ze handschoenen op de juiste manier gebruiken. Op deze manier gaan we verspilling tegen en waarborgen we ook de veiligheid en hygiëne. We delen graag onze ervaringen met collega’s in de schoonmaakbranche, maar ook daarbuiten. We hopen dat andere bedrijven ons voorbeeld volgen of met ons in gesprek gaan zodat we de branche, en ook andere branches, verder kunnen verduurzamen."

Lees ook: