Afvalfonds wil inzamelen van plastic flessen stimuleren met extra inleverpunten

Afvalfonds wil inzamelen van plastic flessen stimuleren met extra inleverpunten

Te veel kleine plastic flesjes worden nu nog niet ingeleverd. Honderden extra statiegeldmachines bij onder meer supermarkten, scholen, stations en luchthavens moeten de inzamelcijfers de lucht in laten schieten. Dat staat onder meer in het plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Concreet pleit het Afvalfonds voor het plaatsen van achthonderd extra statiegeldmachines in en nabij supermarkten en 1800 extra statiegeldmachines elders. Daarnaast zouden er nog 2800 zogeheten handmatige innamepunten bij moeten komen, bijvoorbeeld speciale bakken bij sportverenigingen. In het plan staat verder dat er meer inleverpunten moeten komen op andere plekken zoals scholen, stations en luchthavens. "Hiermee krijgen consumenten in het hele land veel meer mogelijkheden hun plastic drankflessen tegen uitbetaling van statiegeld in te leveren. Dit zal de inzamelcijfers flink verhogen", verklaart de organisatie, na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

Samenwerking zoeken

Daarnaast is het de bedoeling dat ingezet blijft worden op grote landelijke campagnes en acties om consumenten te stimuleren statiegeldverpakkingen terug te brengen. Ook wordt er samengewerkt met bijvoorbeeld winkelcentra, attractieparken en festivals. Het Afvalfonds dat namens het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van verpakkingen,  hoopt zo in 2026 op de vereiste 90 procent inzameling van plastic drankflessen uit te komen. "Gedragsverandering kost tijd, maar we hebben er alle vertrouwen in dat de consument het statiegeldsysteem op plastic flessen (en blikjes) binnen een paar jaar volledig zal omarmen."

Doel halen

Het plan komt niet zomaar uit de lucht vallen. Eerder dit jaar had het Afvalfonds een waarschuwing gekregen van de ILT omdat het inzameldoel voor plastic flessen te ver buiten bereik lag. Vorig jaar werd maar 68 procent van alle plastic flesjes ingeleverd, ver beneden de wettelijk verplichte doelstelling van 90 procent.

De inspectie wilde verbetering zien. Het Afvalfonds diende in oktober al een verbeterplan in, maar de ILT vond dat plan te mager. Het fonds kreeg vervolgens extra tijd om zijn plannen concreter te maken. Dat leidde tot dit nieuwe plan. Het Afvalfonds is inmiddels ook in gesprek met verschillende partijen over de plaatsing van innamemachines.

Lees ook: