Helpling reageert op OSB: Zwart werk grootste probleem particuliere schoonmaakbranche

Helpling reageert op OSB: Zwart werk grootste probleem particuliere schoonmaakbranche

Eerder lieten wij al weten dat OSB samen met FNV Schoonmaak en CNV Vakmensen vroeg om gelijke rechten voor schoonmakers die werken via platformorganisatie Helpling. Volgens Karen van Kruit van Helpling is het probleem dat door OSB wordt geschetst een probleem dat bestaat in de gehele particuliere schoonmaakmarkt.

“Dit probleem is helaas niet nieuw en is ontstaan in de grote zwarte markt die Nederland kent. Aangezien 98% van het huishoudelijk schoonmaken via de zwarte markt verloopt, is het aandeel van Helpling echt nog een fractie,” aldus Karen.

Van zwart werk naar reguliere baan

Volgens Michelle van Os, directeur van Helpling Nederland, biedt Helpling mogelijkheden om de particuliere schoonmaak uit de zwarte markt te krijgen. “Ten eerste is uitbuiting in de zwarte sector uiterst gemakkelijk. Ten tweede is het lastig om uit de zwarte markt weg te groeien: de opgedane ervaring bestaat officieel niet. Helpling opent voor deze mensen de deur van zwart werk naar een reguliere baan.” Naast nadelen voor de schoonmakers, heeft de grote hoeveelheid zwart werk ook effect op de Staat, aangezien er geen belasting wordt afgedragen over zwart verdiende inkomsten.

“Wij brengen structuur en transparantie aan in een bijna geheel zwarte markt, zonder hierbij bestaande markten te ontwrichten. We geven zowel schoonmaakhulpen als huishoudens een reden om weg te blijven van de zwarte sector,” voegt Michelle hieraan toe.

Flexibel werken en sociale zekerheid lijkt onmogelijke combinatie

Volgens Michelle lijken flexibel werk en sociale zekerheden een onmogelijke combinatie. “Voor platformwerkers die werken via de Regeling Dienstverlening aan Huis is er geen aansluiting op het sociale stelsel, wat hen kwetsbaar maakt. De optie die overblijft is het particulier inkopen van sociale arbeidsvoorwaarden, maar door het missen van de schaalvoordelen van collectiviteit, zijn de kosten hiervan enorm hoog.”

Huidige wetgeving maakt organiseren van sociale arbeidsvoorwaarden niet mogelijk

Helpling sluit een betere bescherming van haar medewerkers absoluut niet uit, maar geeft aan dat de huidige wetgeving het onmogelijk maakt om sociale arbeidsvoorwaarden te organiseren. Daarom vraagt Michelle: “Is de overheid bereid om te investeren in het uitbannen van de zwarte schoonmaaksector, of staat de regering bedrijven in de platformeconomie toe om collectief sociale zekerheden in te kopen en voor een betaalbare prijs aan te bieden aan de gebruikers, zonder dat platformen hierdoor als werkgever worden aangemerkt?” Volgens haar hebben beide scenario’s het gewenste effect: betere bescherming van platformwerkers.

Lees ook:
OSB en vakbonden willen gelijke arbeidsrechten voor schoonmakers Helpling
Michelle van Os wordt managing director Helpling