Jet Linssen (FNV) over schoonmaak-cao: we zijn er nog lang niet

Jet Linssen (FNV) over schoonmaak-cao: we zijn er nog lang niet

Het was een nuttige vierde onderhandelingsronde, maar er moeten nog wel stappen gezet worden. Dat zegt Jet Linssen, onderhandelaar namens FNV, over de besprekingen voor een nieuwe schoonmaak-cao van afgelopen vrijdag. "Een goede sfeer aan de onderhandelingstafel ten spijt, we zijn er nog lang niet."

“Vrijdag hebben we in ieder geval definitieve cao-teksten gemaakt over het ziekteverzuim. Dat zorgt ervoor dat die voor 31 december 2016 de kracht hebben en ook kunnen worden ge-avv’d. Ook het loongebouw is zo goed als rond. De 85% interpersoonlijke is definitief verdwenen en schoonmakers zijn niet na 8, maar al na 4 jaar op hun eindniveau.”

Schoonmaak-cao aangepast aan Wet werk en zekerheid

Ook nieuw is dat schoonmakers ieder jaar een stapje maken. “Dit betekent dat concurrentie tussen uitzendkrachten, flexkrachten en vaste mensen niet meer gebeurt op loonkosten, want de verschillen zijn minimaal. Een flinke vooruitgang!” Daarnaast wordt de cao aangepast aan de Wet werk en zekerheid zoals bedoeld in het sociaal akkoord en zijn afspraken gemaakt over de vroegpensioenregeling.

Geen loonbod, reiskostenverhaal is een probleem
“Er zijn echt nog een paar dingen waar we het over moeten hebben. We hebben nog geen loonbod gekregen en het reiskostenverhaal is een probleem. Een goede sfeer aan de onderhandelingstafel ten spijt, we zijn er nog lang niet. Op 14 februari gaan we door en dan moeten er echt stappen gezet worden wat betreft het geld om op de laatste dag, 23 februari, tot een goede mooie cao te komen.”

‘Niet veel afspraken gemaakt’
Helaas zijn er niet veel afspraken gemaakt, zegt CNV-onderhandelaar Jan Kampherbeek. “Eén punt hebben we wel afgesproken, namelijk dat mensen die nu ouder dan 62 jaar zijn wat eerder met pensioen kunnen gaan.” Hij vervolgt. “We hebben veel tijd besteed om met elkaar punten verder uit te werken. Dat is wel goed. We hebben wat ideeën om de komende tijd naar te kijken. Werkgevers en werknemers willen namelijk bijvoorbeeld wel een aantal dingen gaan uitproberen. We willen op sommige plekken aan de slag gaan om mensen meer uren met plezier en op een gezonde manier te kunnen laten werken. We gaan ook proberen om schoonmakers ook andere werkzaamheden dan alleen schoonmaakwerk te laten doen. En als derde willen we onderzoeken hoe robots schoonmaakwerk overnemen en wat mensen dan zelf kunnen gaan doen.”

Lees ook:
Schoonmaak-cao: Nog geen afspraken gemaakt over salarissen
OSB deelt Bossche Bollen uit, schoonmakers voeren actie
Schoonmakers openbaar vervoer voeren actie in Utrecht
Linssen over schoonmaak-cao: werkgevers moeten cao naleven