Wat kunnen we leren van de finalisten van de Best Practice Award 2022? "Zorgen voor gelijkwaardigheid."

Op 27 oktober mochten schoonmaakbedrijf 1nergiek en het Koninklijk Nederlands Luchtvaart- en Ruimtevaartcentrum (NLR) hem mee naar huis nemen: de Best Practice Award 2022 van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Waarom hun samenwerking zo bijzonder is? En wat we kunnen leren van deze en de andere best practices die zich dit jaar finalist mochten noemen? We snuffelden de juryrapporten door en zochten het uit. Dit keer: de samenwerking van Asito en Universiteit Utrecht.

De UU en Asito werken al acht jaar samen en stellen het nastreven van gezamenlijke doelen door middel van co-creatie daarbij centraal. Duurzame arbeidsverhoudingen en duurzame inzetbaarheid blijven constant onder de aandacht door het programma ‘Kracht’, waarbij management en medewerkers van Asito en de UU samenwerken. Ontwikkeling van de medewerkers van Asito valt hieronder, waardoor ze kunnen doorgroeien in het schoonmaakvak of daarbuiten. En ook is er zicht op knelpunten voor de medewerkers. Door deze aandacht is het verzuim laag en blijven veel medewerkers graag in dienst. “De afgelopen jaren heb ik door het programma Kracht een enorme groei/ontwikkeling gezien bij de medewerkers van Asito op het gebied van hun vaardigheden en hun talenten. Dit zorgt niet alleen voor een fijne werksfeer in de dagelijkse samenwerking, maar ook voor gelijkwaardigheid,” aldus de contract- en leveranciersmanager van de UU. 

Kracht 

Ook deze best practice is een mooi voorbeeld van een duurzame samenwerking, waarbinnen al meerder initiatieven zijn ontplooid. Binnen Kracht kunnen de schoonmaakmedewerkers voortdurend hun talenten ontwikkelen en hun zelfredzaamheid vergroten. Zowel in hun werk als op persoonlijk vlak. Ook is er sprake van een brede ketensamenwerking: Kracht wordt ook uitgerold bij de ketenpartners van de UU, Asito en de andere facilitaire partners maken snuffelstages mogelijk en Asito heeft bij de overname van een andere schoonmaakpartner van de UU de belangen van de schoonmaker vooropgesteld. Het programma heeft een grote sociale impact, waarbij schoonmaakmedewerkers echte vakprofessionals worden en alle ruimte krijgen om te ontwikkelen. Niet gek dus dat het gemiddelde dienstverband bij Asito vijftien jaar telt, het ziekteverzuim op de afdeling Diergeneeskunde bijvoorbeeld gedaald is van 19 procent naar 3 procent en de medewerkers van Asito hun werkplezier bij de UU een 8,1 geven.