Heb jij de film Perfect Days over schoonmaker Hirayama al gezien?

Heb jij de film Perfect Days over schoonmaker Hirayama al gezien?

Hij was afgelopen jaar al te zien op het filmfestival van Cannes en won daar de prijs voor beste acteur: Perfect Days. De film verhaalt over Hirayama, een man die compleet gelukkig is met zijn eenvoudige leven als schoonmaker van openbare toiletten in Tokyo. Heb jij hem al gezien?

Het verhaal gaat dus over Hirayama. In de ontroerend en poëtische film komt de kijker steeds meer te weten over het verleden van de middelbare man, maar je wordt ook meegenomen in de simpele schoonheid van zijn dagelijks leven. Naast zijn gestructureerde dagelijkse routine geniet de schoonmaker van zijn muziek, boeken en de bomen om hem heen die hij tijdens zijn lunchpauze fotografeert.

Pleidooi voor genieten van simpele zaken

De film is van regisseur Wim Wenders en met de acteurs Kôji Yakusho, Min Tanaka, Arisa Nakano, Yumi Asô, Tokio Emoto. De recensies zijn goed. Zo schrijft het NRC: “Liefhebbers van Japan herkennen in Hirayama’s spirituele preoccupaties het shintoïsme, een animistische religie met veel aandacht voor de door geesten bevolkte natuur, en het fenomeen ‘komorebi’: licht dat door bladeren valt en schaduwen op de grond veroorzaakt. (…) Hij woont in een eenvoudig huis, leeft een eenvoudig leven en geniet van eenvoudige dingen. Allemaal zaken waar de moderne mens in zijn gejaagdheid aan voorbij gaat. (…) Wenders’ pleidooi om met veel meer aandacht om je heen te kijken en intens te genieten van simpele (immateriële) zaken is hartverwarmend, en bovendien buitengewoon fraai gefilmd.”

Poëtisch in de beste zin van het woord

Ook de Volkskrant is lovend: “De nieuwe film van Wim Wenders is poëtisch in de beste zin van het woord: Perfect Days laat je met nieuwe ogen kijken naar het gewone. Hirayama schept er genoegen in om de toiletten schoon te houden, het gebrek aan status lijkt hem niet te deren, en de eentonigheid van het werk ook niet. Het past in zijn routine, waar hij nogal aan hecht.” En ook internationale media zijn positief gestemd. “Perfect Days heeft een soort sfeervolle stedelijke charme en Yakusho aardt de film met zijn ingetogen wijsheid en aanwezigheid: Wenders onthult niet teveel te vroeg over zijn held en probeert alles niet te netjes aan elkaar te knopen”, zo lezen we in The Guardian.

Lees ook: