Ramadan op de werkvloer: hier wil je op letten

Ramadan op de werkvloer: hier wil je op letten

De ramadan begon bij zonsondergang op zondag 10 maart. Hoe houd je rekening met vastende medewerkers en wat zijn je rechten en plichten?

In de wet staat niets over de ramadan. Suikerfeest is geen officiële feestdag. Dat betekent dus dat je als werkgever je je werknemers tijdens de ramadan geen extra arbeidsvoorwaarden of aanpassing van werk, tijden of plek verschuldigd bent. Maar de werkgever is in het kader van zijn zorgplicht (Arbowet) en goed werkgeverschap wél verplicht om te zorgen voor veilige werkomstandigheden. Naast veiligheid zorgt rekening houden met je werknemers ook voor een betere werkbeleving tijdens de vastentijd en kunnen ze ook dan met plezier en efficiëntie werken.

De ramadan

De ramadan is een periode van bezinning, zelfreflectie, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid. Iedere moslim beleeft de ramadan anders. De een reflecteert op zijn of haar eigen gedrag, terwijl de ander zijn of haar bijdrage aan de maatschappij evalueert. Het is een spirituele beleving waar ontzegging van eten, drinken, roken en seks van zonsopgang tot zonsondergang bij horen. De ramadan begon officieel bij zonsondergang op 10 maart 2024. Het vasten begint de ochtend daarna. De ramadan eindigt dit jaar op dinsdagavond 9 april. De dag daarna is het Eid al-Fitr (het Suikerfeest of Ramadanfeest). Die duurt officieel één dag.

Ramadan: de wettelijke kaders

Er zijn geen specifieke wetten rondom de ramadan en werken, maar werkgevers zijn wel aan wettelijke kaders gebonden. Met deze punten kun je rekening houden:

  • Een medewerker heeft recht op pauze. De Arbeidstijdenwet schrijft voor hoe vaak werknemers minimaal pauze moeten nemen. Die regels gelden ook als een werknemer vanwege de ramadan liever zijn pauzes anders wil indelen, omdat hij zich aan de vastentijden wil houden of wil bidden.
  • Als werkgever mag je iemand niet verbieden om te bidden op het werk (Wet Gelijke Behandeling).
  • Je mag het opnemen van een vrije dag in verband met Eid-al Fitr niet zomaar weigeren.
  • In de cao kunnen bepalingen staan die werkgevers het recht geven op verlof voor religieuze feestdagen.
  • In de cao kan een diversiteitsdag staan die recht geeft op (on)betaald verlof voor het Suikerfeest of recht om te ruilen met een andere feestdag.

Zorg voor onderling begrip

Het werk gaat tijdens de ramadan door. Maar het zou kunnen dat werknemers minder fit zijn, omdat zij vasten, of omdat het dag- en nachtritme anders is dan normaal. Zo kun je vastende werknemers tegemoetkomen:

  • Laat leidinggevenden extra aandacht besteden aan medewerkers die vasten en in de gaten houden of het goed gaat met de medewerker.
  • Geef andere medewerkers voorlichting over de ramadan, zodat er (meer) onderling begrip is tussen collega’s. En vraag hen om respect te tonen voor de vastende collega.
  • Bekijk of aanpassingen in het rooster mogelijk en wenselijk zijn. Misschien vinden de vastende medewerkers het bijvoorbeeld prettig om meer nachtdiensten te werken.
  • Spreek af dat zij de lunchpauze mogen overslaan en in plaats daarvan eerder beginnen of stoppen (let op de Arbeidstijdenwet).
  • Houd rekening met zware werkzaamheden die veel inspanning vragen.

Bron: pw.

Lees meer: