Wat kunnen we leren van de finalisten van de Best Practice Award 2023? "Creëer een veilige werkcultuur"

Wat kunnen we leren van de finalisten van de Best Practice Award 2023? "Creëer een veilige werkcultuur"

Op 7 december mochten schoonmaakbedrijven Nellen Schoonmaakdiensten en CSU hem mee naar huis nemen: de Best Practice Award 2023 van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Waarom hun samenwerkingen zo bijzonder zijn? En wat we kunnen leren van deze en de andere best practices die zich dit jaar finalist mochten noemen? We snuffelden de juryrapporten door en zochten het uit. Vandaag: de samenwerking van SMB Willems en GelreDome.

Bij SMB Willems (ruim 900 medewerkers) wordt gewerkt met een buddysysteem. Er werken nu vijftig buddy’s met een Harrie opleiding. Een werknemer met ervaring wordt gekoppeld aan een nieuwe werknemer en door samen te werken wordt de nieuwe medewerker ingewerkt in het werk. Zo ook Mogos. Hij is gevlucht uit Eritrea en is na het volgen van zijn inburgeringscursus bij SMB Willems terecht gekomen. Mogos is gekoppeld aan buddy Nick. Zij wassen samen de glazen in het GelreDome. Nick was al snel tevreden over het werk van Mogos. Reden voor hem om contact te zoeken met de leiding van SMB Willems. Zijn inzet: biedt Mogos een contract aan. En dat gebeurde. Mogos werkt nu met een jaarcontract bij SMB Willems.

Neem je medewerkers serieus

Deze best practice voldoet aan het thema Stem van de schoonmaker, zij het in dit voorbeeld op beperkte schaal, aldus het juryrapport. Maar Nick heeft in de samenwerking met Mogos laten zien dat hij regie durft te pakken en hier ook de ruimte voor krijgt. Hij heeft zijn hoofd boven het maaiveld durven uitsteken. De cultuur bij SMB Willems is blijkbaar veilig genoeg om dit soort zaken aan de orde te stellen. En de directie neemt zo’n verzoek als van Nick en zijn mening over een collega serieus en onderneemt daarop actie. Mogos heeft een jaarcontract gekregen en aanvaard. Nick is beloond voor zijn inzet, doordat hij kan blijven samenwerken met een fijne collega.

Veilige cultuur

SMB Willems is niet het enige bedrijf waar wordt gewerkt met buddy’s, dus wat dat betreft is de best practice niet zozeer innovatief. Wel innovatief is dat Nick zijn nek heeft uitgestoken voor zijn collega Mogos. Hij wilde Mogos graag naast zich houden als collega en heeft daarom de directie gevraagd hem in dienst te nemen. Daarbij is de cultuur bij SMB Willems blijkbaar ook zodanig veilig dat Nick zijn hoofd boven het maaiveld durfde uit te steken om de vraag over een contract voor Mogos neer te leggen bij de leiding van SMB Willems. Daarbij is best practice een erg goed voorbeeld dat werken met een buddysysteem vruchten afwerpt. Nieuwelingen kunnen zo snel de juiste werkmethoden leren van een ervaren collega. Zeker in een bedrijf als SMB Willems, waar veel wordt gewerkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is het goed inwerken van mensen belangrijk. Via het buddysysteem kan SMB Willems dit ook garanderen.