Duizenden ondernemers lossen coronaschuld (nog) niet af

Duizenden ondernemers lossen coronaschuld (nog) niet af

Een groot aantal ondernemers is nog niet begonnen met het aflossen van een openstaande coronaschuld bij de Belastingdienst. Gemiddeld hebben deze 43.000 ondernemers een schuld van ruim 40.000 euro. Demissionair staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij heeft er een hard hoofd in of zij dat op korte termijn wel zullen gaan doen.

Dat schreef Van Rij pasgeleden aan de Tweede Kamer. Deze ondernemers hebben niet gereageerd op verzoeken om te gaan betalen, ook niet na brieven, campagnes en media-aandacht, aldus Van Rij. Sinds het begin van de coronapandemie, in maart 2020, verleende de Belastingdienst 400.000 ondernemers uitstel voor het betalen van belasting. In totaal ging het om 47 miljard euro.

Coronaschuld daalt

Het aantal ondernemers met een coronaschuld is al gedaald naar 14,8 miljard euro. Minder dan de helft van de ondernemers heeft de gehele schuld al afgelost. Van de ondernemers die nog een schuld hebben staan, zijn de meeste al wel begonnen met het betalen in termijnen, al lopen rond de 90 duizend ondernemers achter op schema.

Regeling intrekken

Sinds begin juli heeft de Belastingdienst aan 35.000 ondernemers, die nog geen enkele termijn hebben betaald, een beschikking gestuurd, waarin de regeling wordt ingetrokken. Ze moeten de schuld zo spoedig mogelijk gaan terugbetalen. Binnenkort krijgen ook andere ernstige wanbetalers een brief van de fiscus.