Nieuwe lastenverzwaringen zijn funest voor mkb

Nieuwe lastenverzwaringen zijn funest voor mkb

Opnieuw de lasten voor mkb-ondernemers verzwaren? Dat is het slechtste dat het demissionaire kabinet met Prinsjesdag kan doen. Dat zei Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland afgelopen week in een interview bij BNR. Volgens hem zou dat funest zijn: "We zitten in een recessie, de vraag loopt terug, de kosten stijgen en de winsten in het mkb staan onder druk."

Met het oog op de begroting voor 2024 roept Vonhof het kabinet en de Kamer op nu vooral het hoofd koel te houden. "Het is normaal gesproken bijna een automatische reflex, dat er in Den Haag als eerste naar belastingverhogingen voor bedrijven wordt gekeken als er tegenvallers zijn aan de inkomstenkant. Maar in de huidige situatie trekken ondernemers dat niet meer. Zij hebben hun lasten al jaar op jaar zien toenemen. Je kunt ze niet eindeloos uitknijpen en zeker nu niet."

Kosten nemen toe

Ook Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, luidt de alarmbel. De teruglopende vraag van zowel huishoudens als vanuit het buitenland zijn voelbaar, gaf zij aan in een interview met het Algemeen Dagblad. "Als daar een nog hoger minimumloon of hogere belastingen bovenop komen dan gaat dat het midden- en kleinbedrijf de kop kosten. Ik ben daar echt bezorgd om. We zitten in een lichte recessie. De vraag is al verminderd en de kosten zijn enorm toegenomen en 75 procent van de mkb'ers kan die toegenomen kosten niet vertalen in hogere prijzen. Dat is heel zorgelijk. De inflatie blijft zo hardnekkig door de loonstijgingen, zowel de cao-lonen die dit jaar 7,5 procent stijgen en de stijging van het minimumloon."

Winstgevendheid zwaar onder druk

Ook Vonhof geeft aan dat de winstgevendheid in het mkb zwaar onder druk staat. "Ondernemers hebben hun kosten enorm zien stijgen, zoals loonkosten, energie, grondstoffen, en driekwart van de ondernemers kan die niet doorberekenen in de prijs. Tegelijk loopt de vraag terug, stijgt de rente en blijft de inflatie hoog. Ook zijn veel ondernemers hun coronaschulden nog aan het terugbetalen. Ik maak me daar echt grote zorgen over."

Stabiel beleid

Ondernemers hebben nu vooral behoefte aan een stabiel economisch beleid, geeft Vonhof aan. "Er wordt ontzettend veel van ondernemers gevraagd en verwacht. Nederland staat voor grote opgaven en ondernemers moeten investeren: in de toekomst van hun bedrijf, verdere verduurzaming, hun personeel, innovatie, digitalisering en noem maar op. Maak dat niet nog moeilijker dan het al is, maar stimuleer dat. Bezuinig dus ook niet op regelingen die ondernemers bij die investeringen helpen."

Bezuinigen

Dekking voor nieuwe uitgaven moet het kabinet wat Vonhof betreft bij zichzelf zoeken. "Van alle problemen die we in dit land hebben, is het begrotingstekort het kleinste. Het lijkt ook wel of de overheid zelf niet meer kan bezuinigingen, maar wat mij betreft is dat nu de enige optie."