De voordelen van dagschoonmaak volgens Novon

De voordelen van dagschoonmaak volgens Novon

Jarenlang was het in de schoonmaaksector normaal dat de schoonmaakmedewerker vroeg in de ochtend of laat op de avond aan de slag ging. Op veel plekken zal dat nog steeds de werkwijze zijn, maar de dagschoonmaak wint aan terrein. Volgens schoonmaakbedrijf (link: https://www.novon.nl/nieuws/doordat-je-contact-hebt-met-de-schoonmaaksters-bouw-je-een-band-op/ text: Novon) zitten er veel voordelen aan schoonmaken overdag: "Het contact hebben met je schoonmakers en een band met ze opbouwen, is de voornaamste reden dat ik dit echt aan andere bedrijven zou aanbevelen."

Het zijn de woorden van Esther Schotanus, Management Assistent bij Hanzestohm. Hanzesthom is een groep ondernemingen die specialistische diensten en producten aanbiedt. Novon verzorgt er de schoonmaak op het hoofdkantoor en distributiecentrum in Zwolle. Daar zien de medewerkers van Hanzestohm elke dag de schoonmaakmedewerksters rondlopen, want er wordt schoongemaakt vanaf een uur of 8 's ochtends. Schotanus: "Het is voor ons heel normaal dat zij er zijn. Ze maken al meerdere jaren bij ons schoon, Dientje en Gosia zijn gewoon collega’s. Ze maken hier en daar een praatje met onze medewerkers, net zoals onze medewerkers dat met elkaar doen."

Geen naamloos iemand

Als schoonmaakmedewerker onderdeel zijn van het bedrijf waar je schoonmaakt, zorgt voor meer wederzijds begrip en een hogere betrokkenheid. Dat ziet ook rayonmanager bij Novon Gea van der Vegt. "Je bent als schoonmaakster geen naamloos iemand die in een pand zit. Mensen kennen je, als er wat is spreken ze je ook aan." Ze vertelt dat de medewerkster echt onderdeel zijn geworden van het bedrijf. Schotanus vult aan: "Doordat je contact hebt met de schoonmaaksters, bouw je een band op. Wij zien ze echt als onze eigen medewerkers, hierdoor zijn ze ook bereid dat stapje extra te zetten."

Voordelen dagschoonmaak

Niet alleen de grotere betrokkenheid van het schoonmaakteam en de betere communicatie tussen hen en de andere medewerkers in het pand zijn volgens Novon voordelen van dagschoonmaak. Ze noemen ook dat het ziekteverzuim lager is en gemakkelijker kan worden opgevangen, dat je beter kunt inspelen op niet geplande werkzaamheden en dat de continuïteit beter te waarborgen is. Daarnaast zorgt de band die wordt opgebouwd voor meer werkplezier en voor een betere maatschappelijke zichtbaarheid - en daarmee waardering van de schoonmaker. Ten slotte hoeven de verwarming en het licht minder lang aan op een dag, aangezien alle medewerkers op hetzelfde moment werken. Je bespaart dus ook energie met dagschoonmaak.

Is het dan alleen rozengeur en maneschijn? Natuurlijk moeten de verschillende gebruikers in het pand een beetje rekening met elkaar houden. "Dientje en Gosia proberen het stofzuigen en andere werkzaamheden die lawaai maken voor werktijd uit te voeren. Zo zorgen onze collega’s voor zo min mogelijk geluidsoverlast", aldus Schotanus. Zij en Van der Vegt raden iedereen dan ook aan te overwegen over te stappen op dagschoonmaak.

Meer weten over de voordelen van dagschoonmaak? Lees dan ook deze artikelen: