Slaan schoonmaakbedrijven slaatje uit coronacrisis door te desinfecteren?

Slaan schoonmaakbedrijven slaatje uit coronacrisis door te desinfecteren?

Diverse schoonmaakbedrijven bieden in deze periode van de uitbraak van het coronavirus desinfectiepakketten aan, maar is dat nu echt nodig? Televisieprogramma Radar vroeg het microbioloog Marcel Zwietering (foto) van de Wageningen University & Research.Volg Service Management op LinkedIn:

De bedrijven Rentokil, Helder-Plus en Purus  worden tijdens de uitzending specifiek genoemd. De eerste biedt een virusvrije locatie aan. De tweede wil kantoorruimtes desinfecteren. Wat is beter om te doen: desinfecteren of schoonmaken met zeep? Zwietering reageert in het programma: “Ik zou zeker beginnen met schoonmaken met water en zeep. Dat is heel erg effectief. Het is ook verstandig daarmee te beginnen. En als je dan wat extra wil, zou je daarna nog kunnen desinfecteren.”

Radar over het nut van desinfecteren

Eerst goed het vuil weghalen

Maar wat gebeurt er als je een ruimte alleen desinfecteert, wil de verslaggever weten. “Dat werkt minder effectief. Het is juist goed om eerst het vuil weg te halen, want desinfecteren helpt nauwelijks als iets vies is.” Dat constateerden we bij Service Managment ook al eerder in het artikel ‘Eerst schoonmaken, dan pas desinfecteren.’ De verslaggever vervolgt: Er wordt door bedrijven aangeboden om kantoorruimtes te desinfecteren. Heeft dat zin? “Voor kantoren is dat overdreven. Daar is het infectierisico niet heel erg groot. Daar moet je gewoon goed schoonmaken en dat is voldoende.”

Handgel alleen een alternatief

Ook dat kwam al eerder voorbij op onze website in de blog van Andre de Reus. Hij ging ook in op handhygiëne. Ook daar volstaat in de meeste gevallen handen wassen met zeep, mits dat goed gebeurt. Hoe je dat doet, lees je hier. Het RIVM tipt alcoholhoudende handgel als alternatief voor handen wassen als er geen water of zeep in de buurt is. Dan is het dus een alternatief.

Gewoon zelf thuis schoonmaken

Ook de thuissituatie komt langs. “Ik kan beter een sopje maken en zelf goed schoonmaken dan een bedrijf inhuren voor desinfectie”, stelt de verslaggever. “Ja”, antwoordt de microbioloog. “Ik zou dat gewoon zelf doen. En dan vooral de oppervlaktes waar we veel met onze handen aan komen. Maar als het gaat over een ziekenhuis of een verzorgingstehuis waar net een besmette patiënt  was, dan zou ik wel zwaar inzetten op desinfecteren.” Wie meer wil weten, dan ook de protocollen lezen die door branchevereniging OSB zijn opgesteld.


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus