Er is een nieuwe Regeling voor Onwerkbaar Weer: dit is er veranderd

Er is een nieuwe Regeling voor Onwerkbaar Weer: dit is er veranderd

Op 1 januari 2020 trad de Regeling Onwerkbaar Weer in werking. Als een buitengewone natuurlijke omstandigheid (zoals vorst, sneeuw of overvloedige regenval) zich voordoet én is voldaan aan de overige voorwaarden zoals beschreven in deze regeling, kan een werkgever na het verstrijken van een aantal wachtdagen worden vrijgesteld van de loondoorbetalingsplicht.Eerder was er ook al een dergelijke regeling, maar dankzij de inwerkingtreding van de WAB, veranderen er ook een aantal zaken met betrekking tot de regeling onwerkbaar weer. Volg Service Management op LinkedIn:

Nieuw: uniforme wachttijd van twee dagen

Bij vorst, ijzel, sneeuwval en gelden 2 wachtdagen per winterseizoen (van 1 november tot en met 31 maart). In het geval van overvloedige regenval gelden 19 wachtdagen per kalenderjaar. Tijdens de wachtdagen betaalt de werkgever gewoon het loon door aan de werknemers. Nadat de wachtdagen zijn verstreken kan de werkgever aanspraak maken op WW voor zijn werknemers bij onwerkbaar weer.


LEES OOK: Hoe staat het ervoor met de calamiteitenregeling voor onwerkbaar weer?


Melding per dag dat buitengewone natuurlijke omstandigheid zich voordoet

Als werkgever moet je vanaf 1 januari 2020 dagelijks melding doen aan het UWV van iedere dag waarop ten gevolge van buitengewone natuurlijke omstandigheden niet kan worden gewerkt.

Als werkgever maak je daarbij gebruik van het daartoe door het UWV beschikbaar gestelde formulier. De melding dient in het geval van buitengewone natuurlijke omstandigheden waarvoor 2 wachtdagen gelden vóór 10:00 uur in de ochtend te zijn ontvangen door het UWV.

Let op: indien niet wordt voldaan aan bovengenoemde voorwaarden voor het doen van een melding ben je als werkgever verantwoordelijk voor het doorbetalen van het loon aan jouw werknemers.


LEES OOK: Peter Rietbroek (OSB AWOG): “Branche verdient goede calamiteitenregeling”


CAO Schoonmaak

Artikel 33 van de Cao Schoonmaak-en Glazenwassersbedrijf blijft gewoon van toepassing. Dit betekent dat de werkgever het loon conform het artikel doorbetaalt bij onwerkbaar weer door vorst. Pas na twee wachtdagen bestaat er recht  op een WW-uitkering via het UWV.

Voor 1 november 2020 moet de cao zijn aangepast. Dan moeten de voorwaarden wanneer de regeling van toepassing is in de cao zijn opgenomen.


LEES OOK: De Wet Arbeidsmarkt in Balans: alles wat je als schoonmaakondernemer moet weten