Loondoorbetaling tijdens onwerkbaar weer

Loondoorbetaling tijdens onwerkbaar weer

Het winterse weer verhindert werkzaamheden buiten, zoals glas- en gevelreiniging. Sinds 1 januari 2020 geldt een nieuwe wettelijke regeling voor onwerkbaar weer. Ook bedrijven in de schoonmaaksector kunnen hier gebruik van maken.Volg Service Management op LinkedIn:

Werkgevers kunnen na het verstrijken van een aantal wachtdagen een tegemoetkoming aanvragen via het UWV. Hiervoor moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Bijvoorbeeld een temperatuur van lager dan -0,5 graden tussen 07.00 en 09.00 uur, of de aanwezigheid van ijzel volgens de meting van het KNMI-weerstation in het postcodegebied van het werkobject.

Lees ook: Regeling ‘Onwerkbaar weer’ algemeen verbindend verklaard

Hoe werkt loondoorbetaling?

Werkgevers betalen ieder winsterseizoen, van 1 november t/m 31 maart, de eerste twee onwerkbare dagen zelf door. Na deze wachtdagen kan de werkgever een uitkering aanvragen. Wel moet eerst gezamenlijk (werkgever en -nemer) gekeken of er vervangende werkzaamheden mogelijk zijn.

Gedurende de eerste 27 onwerkbare dagen betaald de werkgever 100% van het loon uit aan de werknemer. Daarna wordt 90% van het loon uitbetaald. De uitkering van het UWV wordt aan de werkgever betaald. Voor het aanvragen van de uitkering bij het UWV gaat een werkgevers als volgt te werk:

  • Een werkgever moet onwerkbaar weer dagelijks vóór 10.00 melden bij het UWV.
  • De melding kan alleen digitaal worden gedaan, daarvoor is Eherkenning nodig.
  • Een ww-uitkering kan later aangevraagd worden, dat kan hier. Na de eerste melding moet de ww-aanvraag binnen 26 weken worden ingediend door de werkgever. Na die tijd neemt het UWV de aanvraag niet meer in behandeling en wordt er geen uitkering uitbetaald.

Lees ook: Er is een nieuwe Regeling voor Onwerkbaar Weer: dit is er veranderd