Nabestaanden moordslachtoffers niet meer verantwoordelijk voor schoonmaak huis

Nabestaanden moordslachtoffers niet meer verantwoordelijk voor schoonmaak huis

Wanneer een bekende of geliefde van je om het leven is gebracht, is schoonmaken wel het laatste waar je aan wilt denken. Tot nu toe moest dat echter wel, want nabestaanden waren verantwoordelijk voor de schoonmaak van het huis waarin de moord heeft plaatsgevonden. Binnenkort is dat gelukkig niet meer het geval.

Bij een moord wordt na het sporenonderzoek het lichaam wel meegenomen, maar het is niet aan de politie om de rest op te ruimen. Wanneer de moord buiten plaatsvindt, is het aan de gemeente om de resten op te ruimen. Maar binnenshuis ligt die verantwoordelijkheid bij de nabestaanden. Zij moeten daarvoor een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf inhuren of moeten het zelf opknappen. De Tweede Kamer benoemt nu dat deze situatie onacceptabel is. Zo zegt PVV Kamerlid Lilian Helder: “Je zal toch maar het bloed van je kind moeten opruimen op een plaats delict.”

Schoonmaak eind dit jaar geregeld

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind heeft aangegeven dat er eind dit jaar regelgeving komt om de schoonmaak in deze gevallen te regelen. Hoe die regeling er precies uit komt te zien en wie het gaat betalen, dat werkt hij nog uit. Daarom kan het ook niet sneller geregeld worden. “Ik moet kijken hoe ik dit ga betalen, hoe zorg ik voor een landelijk dekkend netwerk, hoe zorg ik dat het snel gebeurt en er geen weken tussen liggen of maanden tussen liggen”, aldus Weerwind.

Getraumatiseerd

Schoonmaakbedrijven die dit soort klussen oppakken, weten dat de schoonmaak in dit soort schrijnende gevallen op zichzelf al heftig is. De nieuwe regelgeving moet deze last wegnemen van de schouders van mensen die in veel gevallen toch al getraumatiseerd zijn door wat er gebeurd is.