Claessen krijgt toestemming om weer tankwagens met benzeen te reinigen 

Claessen krijgt toestemming om weer tankwagens met benzeen te reinigen 

Claessen Tankclearing in Venlo mag weer benzeenreiniging toepassen. Het tankreinigingsbedrijf moest begin augustus de werkzaamheden deels stilleggen van de gemeente Venlo. Het bedrijf zich niet zou hebben gehouden aan de vergunningvoorschriften bij de schoonmaak van tankwagens met het kankerverwekkende benzeen. Na een recente nieuwe controle door de gemeente luidt de conclusie dat het bedrijf de draad weer mag oppakken.

Een aantal maanden geleden stelde de gemeente Venlo dat Claessen meerdere overtredingen beging. Een installatie waarmee het bedrijf tanks reinigt, zou niet voldoen aan de vergunning. Bij een eerste controle in augustus bleek de installatie nog steeds niet op orde. Het bedrijf paste vervolgens de installatie aan, en bij hercontrole bleek de installatie daadwerkelijk aan de vergunning te voldoen, aldus de gemeente.

Schadelijke stoffen

Aanleiding voor de controles was berichtgeving in NRC. De krant meldde dat Claessen het personeel al jaren blootstelt aan kankerverwekkende stoffen en schadelijke stoffen de Maas in laat lopen. Zowel Claessen als de gemeente Venlo ontkennen dit.                        

Eerder legde de gemeente Venlo het tankreinigingsbedrijf een last onder dwangsom op. Steeds als het bedrijf de fout inging met de benzeenreiniging moest een boete van 25.000 euro worden voldaan, met een maximum van 100.000 euro. Het bedrijf is het daar niet mee eens en stapt naar de rechter. Deze zaak komt op 6 oktober op de rol.