Zes populaire subsidies en regelingen voor ondernemers

Zes populaire subsidies en regelingen voor ondernemers

Om ondernemers financieel te ondersteunen biedt de overheid verschillende subsidies en regelingen. Vooral innovatieve en duurzame investeringen kunnen rekenen op veel (belasting)voordeel. Zes populaire subsidies en regelingen zijn: TEK, WBSO, MIA en de Vamil, ISDE, STAP-budget en BMKB.

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)

Ondernemingen die een groot deel van hun omzet aan energiekosten uitgeven, komen in aanmerking voor de TEK. Via deze tijdelijke regeling krijg je 50 procent vergoed van het bedrag dat je boven de drempelprijs voor gas en energie betaalt. De regeling geldt voor kleinverbruikers. Het prijsplafond betekent dat een kleinverbruiker een aangepast maximumtarief betaald over het verbruik tot 1.200 m3 gas en 2.900 kWh elektriciteit. Om in aanmerking te komen zijn er nog wel belangrijke voorwaarden. De TEK kan vanaf 21 maart worden aangevraagd. Aanvragen kunnen met terugwerkende kracht (vanaf 1 november 2022) tot en met 31 december 2023 worden ingediend.

Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)

De WBSO stimuleert innovatie binnen bedrijven die aan speur en ontwikkelingswerk (S&O) doen. Dit staat ook bekend als Research & Development. Denk aan de ontwikkeling van een technisch nieuw product voor een bedrijf. De WBSO vergoedt een deel van de (loon)kosten en uitgaven die worden gemaakt door de S&O-werkzaamheden. Daarvoor bestaat de WBSO-beschikking. Een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen is dat het gaat om de ontwikkeling van een technisch nieuw en fysiek product of productieproces. Software en technisch-wetenschappelijk onderzoek komen ook in aanmerking. De S&O-werkzaamheden moeten nog plaatsvinden of zijn nog bezig. Een andere voorwaarde is dat de werkzaamheden van het onderzoek in een plan worden uitgevoerd.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

De twee regelingen MIA en Vamil worden vaak gecombineerd voor milieuvriendelijke investeringen. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische bakfiets, een oplaadpunt voor een elektrische auto of gerecyclede bouwmaterialen. Een gedeelte van de investering kan in mindering op fiscale winst worden gebracht. Met de Vamil wordt bepaald om welke periode dit gaat. Met de twee regelingen levert dit een netto voordeel van maximaal 14 procent van het investeringsbedrag op. Om in aanmerking te komen van de twee regelingen moet de investering op de Milieulijst staan en gaan om een product dat minimaal 2.500 euro kost. Ook is het belangrijk dat de aanvraag binnen drie maanden na de investering wordt gedaan. Overigens mag de aftrekpost die wordt gemaakt met MIA/Vamil gecombineerd worden met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Deze regeling geldt voor algemene bedrijfsmiddelen zoals laptops en gereedschap met een minimaal investeringsbedrag van 450 euro per stuk. Totale investering om in aanmerking te komen voor KIA moet in 2023 minimaal 2.600 euro zijn.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Met de ISDE kan een deel van het investeringsbedrag in verduurzaming worden teruggevraagd. Dit kan door het plaatsen van een warmtepomp of een zonneboiler. Tot eind 2023 is deze subsidie ook beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. De hoogte van de subsidie hangt af van het soort apparaat en van de energieprestaties. De subsidie voor een warmtepomp is bijvoorbeeld minimaal 500 euro. Een belangrijke voorwaarde is dat de ISDE aan wordt gevraagd voordat de aankoop van het apparaat plaatsvindt. Ook wordt het apparaat binnen een jaar na de beslissing over de subsidieaanvraag in gebruik genomen.

Stimulering Arbeidsmarkt Positie (STAP-budget)

In 2022 heeft de regering het STAP-budget geïntroduceerd. Dit budget is er om scholing en persoonlijke ontwikkeling te bevorderen. Het budget per persoon is 1.000 euro, wat betekent dat de subsidie voor het individu is. Het STAP-budget heeft aanvraagperiodes om de twee maanden. Het STAP-budget kan maar eenmaal per jaar worden aangevraagd, mits het is goedgekeurd. Opleidingen die mogelijk zijn om te volgen staan in het STAP-scholingsregister.

Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)

Bij te weinig onderpand om de lening rond te krijgen kan de BMKB garant staan. Via de BMKB staat de overheid garant voor maximaal driekwart van de lening. Hierdoor heeft de geldverstrekker meer zekerheid en kan meer geleend worden. Om aan de borgstelling te voldoen kan een onderneming niet meer dan 250 werknemers hebben. Een andere voorwaarde is dat er eenmalig een provisie betaald moet worden over het verleende BMKB-krediet. Deze bedraagt minimaal 3,9 procent en maximaal 8,35 procent. Als de lening voor innovatie of verduurzaming gebruikt wordt zitten er extra gunstige voorwaarden aan.