Eigen schoonmaakorganisatie gemeente Groningen op zijn vroegst eind 2023

Eigen schoonmaakorganisatie gemeente Groningen op zijn vroegst eind 2023

De gemeenteraad in Groningen nam in december een motie aan die de gemeente verplicht om de schoonmakers in dienst te nemen. Voorlopig blijft de gemeente schoonmakers echter inhuren, omdat het opzetten van een intern schoonmaakbedrijf veel tijd kost. Lees ook:Gemeente Groningen moet schoonmakers in dienst nemenVolg Service Management op LinkedIn:

Het schoonmaakwerk in de bijna tachtig gemeentelijke gebouwen en gymzalen wordt nu nog uitbesteed, maar alle contracten lopen in november 2021 af. Verdere verlenging van de huidige contracten is wettelijk niet toegestaan. Echter lukt het niet om tegen die tijd al een intern schoonmaakbedrijf op te zetten.

“Je hebt gewoon de tijd nodig. Er moet ontzettend veel gebeuren, van het aanschaffen van apparatuur tot het werven van mensen. Het is niet niks, en het is ook niet onze core business. Er is iemand die ons daarin begeleidt, en daar nemen we de tijd voor. Bovendien gaat het wel om mensen, we willen het goed en zorgvuldig doen”, zegt verantwoordelijk wethouder Glimina Chakor (GroenLinks). Chakor keek naar het voorbeeld van Amsterdam, waar schoonmaak al inbesteed is, en concludeert dat er zeker anderhalf jaar nodig is.

Nog één aanbesteding van twee jaar

Daarom wordt de schoonmaak nog één keer aanbesteed. Het gaat dan om een contract van twee jaar. Chakor legt uit dat een korter contract niet mogelijk is in verband met de kosten die de opdrachtnemer maakt. In minder dan twee jaar kunnen ze dat niet terugverdienen. Naast de twee vaste jaren zal het contract waarschijnlijk twee optionele verlengingen van een jaar kennen. Het zou dus nog tot eind 2025 kunnen duren voordat de schoonmaak inbesteed is.

Binnenkort wordt een ‘marktconsultatie’ opgestart voor een ‘sociale aanbesteding’. Die moet onder meer helder maken welke contracteisen de gemeente kan stellen om de positie van schoonmakers te verbeteren, bijvoorbeeld op het gebied van lonen, werkdruk en opleiding. Tegelijkertijd onderzoekt de gemeente wat er nodig is, ook aan geld, voor de oprichting van een eigen gemeentelijk schoonmaakbedrijf. De gemeente gaat ervan uit dat het schoonmaakwerk jaarlijks acht ton kost zodra de gemeente het werk zelf uitvoert.

Lees ook: