Rode Kruis zamelt persoonlijke beschermingsmiddelen in, ondernemers schieten te hulp

Rode Kruis zamelt persoonlijke beschermingsmiddelen in, ondernemers schieten te hulp

Het Rode Kruis begint een centrale inzamelactie van persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen waar tekorten aan zijn. Particulieren en ondernemers die in bezit zijn van deze spullen, zoals mondmaskers, handschoenen en desinfecterende middelen, kunnen zich bij de organisatie melden.Volg Service Management op LinkedIn:

Het Rode Kruis stelt vervolgens alle ingezamelde materialen beschikbaar voor de zorg en zorgt ervoor dat alle materialen ook landelijk centraal herverdeeld en gedistribueerd kunnen worden.

Tekort aan beschermingsmiddelen

Door het coronavirus is een tekort ontstaan aan beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen. In sommige branches zijn nog materialen beschikbaar, die voldoen aan de officiële eisen. Zo gebruiken ook schilders of asbestsaneerders deze goedgekeurde materialen en bieden die spontaan aan, maar dit wordt niet landelijk gecoördineerd. De centrale inzameling via het Rode Kruis moet dit veranderen.

Om welke middelen het precies gaat, staat op de website van de organisatie. Daar kunnen mensen zich ook aanmelden. Daarna neemt de hulporganisatie zo spoedig mogelijk contact op met de aanbieder.

Ondernemers schieten zorg te hulp

Ondernemers schieten de zorg te hulp met de levering van mondkapjes, waaraan door het coronavirus een groot tekort is. Dat bevestigt een woordvoerder van VNO-NCW na berichtgeving door het Financieele Dagblad (FD). Vanwege het grote tekort riep het ministerie van Volksgezondheid het bedrijfsleven eerder deze week op mondkapjes te leveren. Ondernemersorganisaties als VNO-NCW en MKB-Nederland steunden die oproep.

Vele aanbiedingen van groothandels

Met succes, zegt VNO-NCW. Die wijst onder meer op de vele aanbiedingen van groothandels, bouwmarkten en multinationals. De ondernemersorganisatie probeert als een soort spelverdeler vraag en aanbod zo goed als mogelijk op elkaar af te stemmen. Grote partijen die worden aangeboden, worden doorgespeeld naar het ministerie. Daar zijn ze volgens de VNO-NCW vooral op zoek naar grote aanbieders die snel kunnen leveren. Kleinere leveranciers probeert de organisatie vooral lokaal in contact te brengen met zorginstellingen.

Uiteindelijk niet bruikbaar

Het ministerie werkt volgens het FD hard aan het opzetten van een centrale inkooporganisatie. Daarbij belooft het zijn uiterste best te doen om op alle aanbiedingen te reageren. “Tegelijkertijd zie ik ook dat heel veel aanbiedingen op niets uitlopen of uiteindelijk niet bruikbaar zijn”, schrijft verantwoordelijk minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. In sommige gevallen worden voorraden aangeboden tegen woekerprijzen en in andere gevallen blijkt zelfs na navraag dat de mondkapjes helemaal niet beschikbaar zijn of niet de juiste kwalificaties hebben. Soms is het “op korte termijn niet mogelijk de betrouwbaarheid van de aanbieder of leverancier na te gaan.”


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus