Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Duurzaam schoonmaken bij en door cliënten Gemiva

Bij zorgorganisatie Gemiva is een pilot uitgevoerd met duurzaam schoonmaken door en bij cliënten. De resultaten zijn bemoedigend. Hoewel de methode van duurzaam schoonmaken niet geschikt is voor alle cliënten, wordt hij nu wel op vijf appartementen toegepast.

Alpheios

Gemiva is er voor mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben door een handicap, chronische ziekte of een andere beperking. Op de locatie waar de pilot plaatsvond, wonen 29 cliënten. Op deze locatie zijn al eerder milieubesparende maatregelen doorgevoerd en worden de cliëntappartementen schoongemaakt samen met de interieurverzorgster. Voor deze pilot werd gekozen voor het schoonmaakconcept van Alpheios.

Uitdaging

Facilitair manager Peter Jiscoot vertelt in een blog dat het schoonmaken van cliëntappartementen met duurzame middelen en methodes best ingewikkeld is. "De WLZ (Wet langdurige zorg) gaat ervan uit de een cliënt zelf doet wat hij zelf kan. Als de cliënt dus zelf een aantal schoonmaakklusjes kan uitvoeren is het vanuit veel gezichtspunten van belang dat hij die ook zelf uitvoert.” De uitdaging zat er dan vooral ook in of de cliënten de werkwijze zouden begrijpen en uitvoeren.

Handboek met pictogrammen

Maar die uitdaging gingen ze bij Gemiva graag aan. Jiscoot: “Alpheios heeft een goed doordacht concept. Je gebruikt licht vochtige doekjes om de oppervlaktes in een appartement te reinigen. De doekjes zitten in een koker en worden na gebruik direct in de was gegooid. Per appartement heb je dan gemiddeld 10-12 doekjes met een verschillende kleur nodig. Doekjes in een koker, doekjes per vlak één keer gebruiken, niet uitspoelen maar direct in de emmer voor de was? Collega’s gaven aan dat dit niet zou lukken. Maar niet geschoten is altijd mis.” De interieurverzorgster was gelijk enthousiast voor de pilot. De drie geselecteerde cliënten kregen ter ondersteuning een handboek met pictogrammen.

Resultaten pilot

Het resultaat? De geselecteerde cliënten zijn uitgevallen, maar met vier andere cliënten ging het prima. “Zij bleken het gewoon met wat begeleiding prima te kunnen en er zelfs plezier in te hebben. Dus kunnen we stellen dat de proef voor een aantal cliënten geslaagd is. Op deze locatie wonen 29 cliënten en uiteindelijk wordt er nu op 5 appartementen duurzamer schoongemaakt. Door de pilot zijn een aantal andere locaties ook enthousiast geworden. In een rustig tempo rollen we dit verder uit.”

Bron: FMG

Frank van der Leest, Manager Workplace & Facilities Benelux bij Dustin: “Aan watermeloen-kpi’s heb je niets”  

Ondernemen Nieuws

Frank van der Leest, Manager Workplace & Facilities Benelux bij Dustin: “Aan watermeloen-kpi’s heb je niets”  

Frank van der Leest, Manager Workplace & Facilities Benelux bij IT-partner Dustin, is een groot voorstander van dagschoonmaak, wil als opdrachtgever uniformiteit in zijn facilitaire diensten en raadt aan om schoonmakers niet dood te gooien met prestatie-indicatoren. “Aan watermeloen-kpi’s heb je niets.”  
CSU verzorgt schoonmaak en meer voor nieuwe kantoor Booking.com

Branche Nieuws

CSU verzorgt schoonmaak en meer voor nieuwe kantoor Booking.com

Mooi nieuws voor CSU: het bedrijf houdt het nieuwe internationale hoofdkantoor 'Campus' van Booking.com blinkend schoon. Het takenpakket omvat het schoonmaakonderhoud, de glasbewassing, het afvalmanagement en de sanitaire voorzieningen verzorgen. Beide partijen zijn blij met de overeenkomst. Ze hechten waarde aan dezelfde thema's, waaronder hospitality, duurzaamheid en het innoveren op technologisch en sociaal gebied.
Schoonmakend Nederland lanceert Groeiprogramma voor mkb'ers

Ondernemen Nieuws

Schoonmakend Nederland lanceert Groeiprogramma voor mkb'ers

Kansen zien en benutten. Ook voor schoonmaakbedrijven is dat een belangrijke missie. Daarbij kan het gaan om het laten floreren van een bedrijf, maar ook om het inzetten van duurzaam beleid. Ondernemers die een volgende stap met hun mkb-bedrijf willen zetten richting een succesvolle toekomst, kunnen zich aanmelden voor het groeiprogramma.
Vileda presenteert vernieuwde vloerconcept Swep

Middelen & materialen Nieuws

Vileda presenteert vernieuwde vloerconcept Swep

Het vloerconcept Swep van Vileda Professional is al generaties oud sinds de jaren ’60 en was dus weer toe aan vernieuwing. Die vernieuwing genaamd Swep Class presenteert Vileda via een livestream eind november.
Schoonmakers halen spinnen niet weg in het Rijksmuseum

Duurzaam Nieuws

Schoonmakers halen spinnen niet weg in het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum verwelkomt spinnen de afgelopen en komende maanden en daarom hoeven de schoonmakers in het museum in Amsterdam ze niet weg te halen. Die boodschap kregen de schoonmaakmedewerkers al een aantal maanden geleden. Alles in het teken van een expositie van de Argentijnse kunstenaar Tomás Saraceno.

Nieuws

Duurzaam

Partners