SIEV lanceert MVO keurmerk voor leden

SIEV lanceert MVO keurmerk voor leden
Foto: SieV

Schoonmaakbranchevereniging SIEV en Qualis Insight hebben de handen in een geslagen om, naast het SIEV keurmerk, een MVO keurmerk af te stemmen op de schoonmaakbranche. Met dit Social Impact Label streven de partijen verschillende MVO doelen in de schoonmaakbranche na.

Onder die doelen vinden we thema's als duurzaamheid, sociale impact en duurzame inzetbaarheid.

Milieubescherming

Schoonmaakactiviteiten kunnen aanzienlijke milieueffecten hebben, bijvoorbeeld door het gebruik van chemicaliën, water en energie. Schoonmaakbedrijven kunnen hun impact op het milieu verminderen door te streven naar MVO-praktijken. Denk aan het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, het minimaliseren van water- en energieverbruik en het verminderen van afval.

Arbeidsomstandigheden

In de schoonmaakbranche zijn veel werknemers actief, vaak met verschillende arbeidsomstandigheden. MVO in de vorm van het waarborgen van eerlijke lonen, veilige werkomgevingen, training en ontwikkelingsmogelijkheden draagt bij aan het welzijn van werknemers en zorgt voor een duurzame arbeidskracht.

Maatschappelijke betrokkenheid

Schoonmaakbedrijven hebben een directe invloed op de gemeenschappen waarin ze opereren. Door betrokkenheid te tonen bij de lokale gemeenschap, kan een schoonmaakbedrijf haar positieve impact vergroten. Bijvoorbeeld door het ondersteunen van lokale goede doelen, het bieden van kansen aan kansarme groepen, of het participeren in buurtinitiatieven.

Klantvereisten en reputatie

Steeds meer klanten hechten waarde aan MVO-praktijken bij het selecteren van leveranciers en dienstverleners. Door MVO te omarmen, kan een schoonmaakbedrijf voldoen aan de eisen van klanten en een positieve reputatie opbouwen. Dat kan vervolgens snel leiden tot een hogere klanttevredenheid en een betere concurrentiepositie.

Wet- en regelgeving

Overheden en brancheorganisaties leggen steeds strengere regels en voorschriften op met betrekking tot milieubescherming, arbeidsomstandigheden en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door proactief te zijn en MVO-praktijken te implementeren, kan een schoonmaakbedrijf voldoen aan deze regelgeving en mogelijke boetes of sancties voorkomen.

Duidelijk moge zijn dat MVO in de schoonmaakbranche essentieel is voor het waarborgen van de continuïteit van bedrijven, het voldoen aan de verwachtingen van klanten, het behouden van een positieve reputatie en het vervullen van sociale en milieudoelstellingen.

Lees meer: