Burgemeester Zaanstad voert vergunningplicht in in strijd tegen malafide glazenwassers

Burgemeester Zaanstad voert vergunningplicht in in strijd tegen malafide glazenwassers

Afpersing, geweld, oplichting, uitbuiting, witwassen; de glazenwasserswereld in Zaanstad is soms net een cowboywereld. In de Noord-Hollandse gemeente staan ruim duizend glazenwassers ingeschreven die een forse 'glazenwassersoorlog' voeren. Daarom voert burgemeester Jan Hamming een vergunningsplicht in.

Nieuwsuur ging de straat op in Zaandam om te praten met glazenwassers, want wat is hier nu allemaal aan de hand? Vechtpartijen, schietincidenten, banden leksteken, huisbezoeken, auto’s in de brand steken. Het gebeurt allemaal in Zaanstad én daarbuiten. Hamming legt uit: “We hebben te maken met 1100 ondernemers die in Zaanstad zijn ingeschreven als glazenwasser. Daar merken we van dat er een enorm ondermijnende kracht vanuit gaat als het gaat om leefbaarheid en veiligheid. Dan gaat het over intimidatie. Het gaat over het gebruik van geweld. Het gaat over afpersing. Het gaat over ondermijnende criminaliteit die ook relatie heeft met de drugscriminaliteit.”

Leefbaarheid en veiligheid onder druk

De malafide glazenwassers verzamelen zich elke ochtend op bepaalde punten in bepaalde wijken in Zaanstad, waar ze de werkbonnen verdelen. In de avond komen ze daar weer terug en wordt er contant afgerekend aan de werknemers. Die gaan vervolgens naar huis door het hele land. Hamming hoort van collega’s uit het hele land dat ook zij te maken hebben met Zaanse glazenwassers. Zo staan de leefbaarheid en veiligheid niet alleen in Zaanstad onder druk, maar hebben de praktijken invloed in heel het land.   

Vergunningsplicht

Tijd dus voor een betere controle op de sector en dat is precies een van de doelen van de nieuwe vergunningsplicht die ingaat vanaf 1 juli 2024. Onder de plicht moeten glazenwassers die in Zaandam Oost gevestigd zijn en/of glazenwassers die ergens in Zaanstad de ramen willen lappen een vergunning hebben. Ook wordt het verplicht dat er giraal wordt afgerekend, in plaats van contant.

Brede aanpak

Hamming is de eerste burgermeester in Nederland die een dergelijke plicht invoert. De vergunningplicht is een maatregel binnen de bredere aanpak tegen deze praktijken. Uiteindelijk moeten instanties als de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie en de politie allemaal samenwerken om de situatie onder controle te krijgen. Ook roept Hamming inwoners op om op te letten en niet in zee te gaan met glazenwassers als je het niet vertrouwt. Door de malafide glazenwassers worden glazenwassers die zich gewoon netjes aan de regels houden de dupe.

Lees ook: