Is schoonmaak afhankelijk van migratie?

Is schoonmaak afhankelijk van migratie?

Dat is wat Hein de Haas betoogt in zijn column in het NRC. Het aantal openstaande vacatures jaagt economische migratie aan en in de huidige situatie kunnen sectoren als landbouw, zorg, distributie en schoonmaak niet meer zonder die handen.

Na de afgelopen verkiezingen wellicht geen comfortabele boodschap om te horen. Migratie was absoluut één van de grote thema’s en de meeste partijprogramma’s staan vol maatregelen om de migratie in te perken. Nu wordt in de politiek al veel langer geroepen dat ze de migratie gaan inperken. Hoe ze dat gaan doen is een stuk minder duidelijk en de afgelopen decennia laten dan ook zien dat er weinig van terechtkomt. Volgens De Haas komt dit, doordat de politieke discussie geen rekening houdt met de realiteit.

Afremmen economie

Volgens de columnist negeert de politiek de werkelijkheid dat we te maken hebben met groeiende migratie, omdat we te maken hebben met steeds grotere arbeidstekorten. Als het goed gaat met de economie en de werkloosheid laag is, dan komen er veel migranten. Is de werkloosheid hoger, dan gaan meer migranten vanzelf terug of ergens anders heen. Dat zou betekenen dat de oplossing tegen de groeiende stroom migranten, het afremmen van de economie is.

Vergrijzing, opleidingsniveau en emancipatie

Ondertussen zitten we in de situatie dat er een structurele krapte op de arbeidsmarkt is. Dat komt volgens De Haas door de vergrijzing, het stijgende opleidingsniveau en de vrouwenemancipatie. Hierdoor is de vraag naar arbeidsmigranten in de landbouw, de bouw, de horeca, transport, distributie en schoonmaak almaar gestegen. Er zijn namelijk steeds minder Nederlanders die dit werk kunnen en willen doen. In de schoonmaak zien we deze trend al jaren: de demografie van schoonmaakmedewerkers wordt steeds ouder en het blijft lastig jonge mensen aan te trekken.

Liberalisering arbeidsmarkt

De afgelopen jaren is het aantal migranten dat naar Nederland komt sterk gestegen, terwijl het aandeel asielzoekers is gedaald. De meeste migranten komen uit de Europese Unie, al stijgt het aantal Aziaten en Afrikanen dat naar ons land komt wel. Niet gek, want decennia aan beleid van liberalisering van de arbeidsmarkt heeft deze arbeidsmigratie aangemoedigd. Door deze liberalisering is het aantal tijdelijke, laagbetaalde banen gegroeid en kregen uitzendbureaus amper weerstand om voor deze banen mensen te werven uit het buitenland. Ondertussen hebben we deze migranten dus ook hard nodig om de economie zoals zij nu is te handhaven.

Keuzes maken

Wat is volgens De Haas het antwoord op deze problematiek? Er zullen keuzes gemaakt moeten worden: ga je voor economische liberalisering en groei of het inperken van migratie? Het kan niet beide. Als we kiezen voor die tweede, dan moet de overheid de controle op de arbeidsmarkt weer herpakken: minder tijdelijke contracten, een hoger minimumloon, een einde maken aan de schijnzelfstandigheid, strenge controles op wervingsbureaus en de capaciteit bij de arbeidsinspectie flink opvoeren.  

Bron: NRC

Lees ook: