Desinfectie met chloor niet effectiever dan water bij bestrijding superbacterie

Desinfectie met chloor niet effectiever dan water bij bestrijding superbacterie

Eén van de op chloor gebaseerde desinfectiemiddelen die veelvuldig wordt gebruikt om schoon te maken in ziekenhuizen, doodt niet de meest voorkomende oorzaak van met antibiotica geassocieerde ziektes wereldwijd. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van Plymouth en verscheen in het journal Microbiology. Uit het onderzoek blijkt dat sporen van de bacterie Clostridioides difficile (C. diff) helemaal niet beïnvloed worden wanneer ze worden behandeld met de soort sterke bleek die veel ziekenhuizen gebruiken. In feite zijn de chemicaliën niet effectiever als desinfectiemiddel voor oppervlakken waarde bacterie zich bevindt dan water zonder toevoegingen.

Implicaties voor ziekenhuizen

Een opvallend en belangrijk resultaat, want het kan zeker implicaties hebben voor iedereen die rondloopt in een ziekenhuis. Wanneer er op deze manier wordt schoongemaakt, lopen zowel medewerkers als patiënten zonder het te weten het risico om te worden besmet met C. diff. De bacterie wordt aangemerkt als superbacterie, omdat hij moeilijk te behandelen is en flinke schade kan veroorzaken bij mensen bij wie het darmstelsel al onder druk staat, bijvoorbeeld door het gebruik van antibiotica. De bacterie veroorzaakt toxines die infecties van de darmwand kunnen veroorzaken.

Meer onderzoek nodig

De onderzoekers wijzen erop dat het verkeerd gebruik van desinfectiemiddelen, zoals hier dus het geval is, kan leiden tot meer resistentie van de bacterie. Daarom roepen ze op tot verder onderzoek. Het is belangrijk dat we alternatieve manieren vinden om oppervlakken die besmet kunnen zijn met de bacterie te reinigen. Daarnaast benadrukt de studie ook dat we onderzoek moeten blijven doen naar desinfectie. Zo kunnen we de evolutie van bacteriën in kaart te houden en mee blijven ontwikkelen. Ook heeft de studie impact op de huidige desinfectieprotocollen wereldwijd in de medische wereld.

Lees ook: