Slim toilet vat vlam tijdens gebruik

Slim toilet vat vlam tijdens gebruik

Gelukkig is het ver weg, maar je moet er niet aan denken: je zit net lekker op het toilet en dan staat hij ineens in brand. Het overkwam een slachtoffer in China onlangs.

De man zat op het toilet en merkte plots een brandlucht op. Vlak daarna zag het slachtoffer witte rookpluimen uit de toiletpot komen. Toen hij daarop opstond, vloog de pot spontaan in brand. De man wist nog foto’s te nemen van het bizarre voorval, waarop te zien is dat hij zelfs geen tijd had om zij broek omhoog te trekken voor de pot in brand vloog.

Meerdere incidenten

De eigenaar van het toilet vermoedt dat er kortsluiting heeft plaatsgevonden in het toilet, waardoor deze kon ontbranden. Dit is echter niet bevestigd. Het is trouwens niet het eerste incident van deze aard. In augustus 2022 werd een man wakker van een brandlucht, waarop hij erachter kwam dat zijn slimme toilet in brand stond. En ook in augustus 2023 werd een melding gedaan van een slim toilet dat zonder reden vlam had gevat. Ook deze incidenten vonden plaats in China.

Slimme toiletten in trek

Slimme toiletten zijn in trek en niet zonder reden. Ze bieden de gebruiker extra functies, zoals een verwarmde bril, een bidet, een nachtlampje en sfeervolle muziek. De eerste slimme toiletten werden ontworpen in Japan, maar de thuismarkt in China groeit sindsdien snel. In Japan is zo’n 80 procent van de toiletten al slim. In China was dat in 2022 nog 4 procent, maar de verwachting van Goldman Sachs is dat het aandeel slimme toiletten in China groeit tot 11 procent in 2026. In andere delen van de wereld gaat deze ontwikkeling een stuk trager. Zo is het aandeel slimme toiletten in de VS lager dan 1 procent.

Lees ook: