Vlak voor de kerst toch nog een griepepidemie

Vlak voor de kerst toch nog een griepepidemie

Het aantal luchtweginfecties is de afgelopen weken almaar gestegen en ondertussen kunnen we officieel spreken van een griepepidemie. Dat meldt het RIVM.

Sinds vorige week mogen we officieel spreken van een epidemie. De voorwaarde daarvoor is dat er twee weken achter elkaar sprake is van meer dan 56 op de honderdduizend mensen die met griepklachten bij de huisarts komen en het griepvirus op verschillende plekken in Nederland gevonden wordt. Niet alleen het aantal mensen met het coronavirus, het rhinovirus en het griepvirus neemt toe. Ook ziet het RIVM een toenemend aantal mensen met een longontsteking. Die toename is voornamelijk te zien in de groep mensen tussen de 4 en 24 jaar oud.

Neem maatregelen bij klachen

Het RIVM adviseert mensen die klachten hebben die passen bij een luchtweginfectie om verspreiding te voorkomen. Bijvoorbeeld door thuis te blijven, in je elleboog te hoesten en contact te vermijden met mensen die extra risico lopen als ze ziek worden.

Arbodiensten: verzuim gestegen

Ook arbodiensten zien dat de griep om zich heen grijpt. Het ziekteverzuim is de vorige maand gestegen vergeleken met oktober, zo melden ArboNed en HumanCapitalCare. De voornaamste oorzaak is griep. Een stijging van het ziekteverzuim ten gevolge van griep is in deze tijd trouwens niet ongewoon. Wel komt het verzuim dit seizoen eerder op gang en lijkt het zich deze maand door te zetten.

Onderwijs opvallend

De laatste griepgolf was afgelopen februari. Vanaf maart daalde toen het ziekteverzuim weer en sinds afgelopen november steeg het gemiddelde verzuim weer naar 5 procent. Dat betekent dat vijftig van de duizend werkdagen zijn gemist door zieke werknemers. Vooral in het onderwijs is de stijging opvallend, aldus ArboNed. In die sector kwamen per duizend medewerkers maar liefst 136 meldingen binnen.

Extra uitdaging

Het hoge ziekteverzuim is lastig in deze tijd van arbeidsmarktkrapte. Directeur medische zaken Redmer van Wijngaarden bij ArboNed legt uit: “Dit hele jaar hebben mensen zich minder vaak ziek gemeld dan vorig jaar. Tegelijkertijd zien we dat de trend van stijging van langdurend verzuim door psychische klachten doorzet. Daarbij zorgen de seizoenspieken in het verzuim door griepachtige klachten voor uitdagingen voor werkgevers in een toch al krappe arbeidsmarkt.” Ruim een vijfde van de gemiste werkdagen komt volgens de arbodienst door stressgerelateerde klachten. Deze klachten leiden ook vaker tot langdurig ziekteverzuim. “In veel gevallen had dit met de juiste en tijdige ondersteuning voorkomen kunnen worden. Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek blijven en waar mogelijk tijdig in actie komen om een goede balans te behouden”, aldus Van Wijngaarden.

Lees ook: