Omzet schoonmaak met 11,1 procent gestegen derde kwartaal 2023

Omzet schoonmaak met 11,1 procent gestegen derde kwartaal 2023

Volgens de meest actuele cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de omzet van de sector zakelijke dienstverlening in het derde kwartaal van 2023 gestegen met 8,1 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De omzet van de schoonmaakbranche is zelfs met 11,1 procent omhoog gegaan.

De omzetgroei in de zakelijke dienstverlening neemt al sinds het tweede kwartaal van 2021 toe. Wel is de huidige groei kleiner dan voorgaande kwartalen. De hogere prijzen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de groei. In de beveiliging was de groei het grootst met bijna 24 procent. De enige branche in de zakelijke dienstverlening die kampt met een afname van de omzet, zijn de architectenbureaus. Met 11,1 procent groei staat de schoonmaak op de vierde plek dit kwartaal. Vorig kwartaal groeide de omzet in de schoonmaak met 11,9 procent.

Vertrouwen hoger

Het CBS meet elk kwartaal ook het ondernemersvertrouwen. Het ondernemersvertrouwen van ondernemers in de zakelijke dienstverlening was aan het begin van het vierde kwartaal van 2023 -2,3. Aan het begin van het derde kwartaal was dit nog -3,9. Het ondernemersvertrouwen is dus licht gestegen. Daarmee waren dienstverleners optimistischer over de verwachte omzetontwikkeling. 19,7 procent van hen verwacht een stijging van de omzet en 13,9 procent verwacht een toename van de personeelssterkte. Daarnaast geeft 57 procent van de ondernemers wel aan dat ze belemmerd worden door een tekort aan personeel.

Lees ook: