Kleine bedrijven kunnen subsidie aanvragen voor cybersecurity

Kleine bedrijven kunnen subsidie aanvragen voor cybersecurity

Ondernemers zijn druk met ondernemen. Vooral kleine bedrijven nemen nog niet genoeg maatregelen als het gaat om cybersecurity, blijkt uit onderzoeken van het DTC en het CBS. Om kleine bedrijven te stimuleren om wel in actie te komen, kunnen zij via de subsidieregeling 'Mijn Cyberweerbare Zaak' geld krijgen om de belangrijkste cybermaatregelen te treffen.

Het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, start een pilot subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ op om erachter te komen of kleine ondernemers wel cybersecuritymaatregelen nemen als de financiële drempel lager is. Het DTC stelt hiervoor een budget van €300.000 beschikbaar. Dit budget wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvragen totdat het subsidiebudget is uitgeput. Michel Verhagen, manager van DTC: Graag stimuleren we kleine ondernemers om nú in actie te komen en snel de belangrijkste cybermaatregelen te treffen. Want met een paar eenvoudige ingrepen maak je de kans dat je het volgende slachtoffer wordt echt kleiner. Laat deze subsidie het laatste zetje zijn om vandaag nog in actie te komen.”

Mijn Cyberweerbare Zaak

Hoe werkt het? Micro- en kleine ondernemingen kunnen via de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ subsidie krijgen voor de kosten van de aanschaf en implementatie van één of meer cruciale cyberweerbaarheidsmaatregelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inrichten van back-ups, een wachtwoordmanager en het laten uitvoeren van een risico-inventarisatie. De subsidie bedraagt 50 procent van de kosten die een IT-dienstverlener rekent, met een maximum van €1.250 per aanvrager. Bedrijven kunnen éénmalig een beroep doen op deze subsidieregeling. Het aanvragen van deze investeringssubsidie kan van 2 oktober tot 1 november 2023, 17.00 uur.

Stappenplan

De eerste stap is om te weten waar de cyberveiligheid van jouw bedrijf nog tekortschiet. Met de CyberVeilig Check maak je binnen tien minuten jouw eigen actielijst (PDF) met te nemen cybermaatregelen. De tweede stap is het benaderen van een leverancier van IT-beveiligingsdiensten die kan ondersteunen bij één of meer maatregelen van de actielijst. De laatste stap bestaat uit de aanvraag van de subsidie en het uploaden van de actielijst en offerte(s) bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Lees ook: