Er zit vooruitgang in eerlijke betaling van cao en pensioen in de schoonmaakbranche

Er zit vooruitgang in eerlijke betaling van cao en pensioen in de schoonmaakbranche

Het is belangrijk dat alle werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche de cao-lonen betalen en pensioenpremie afdragen. Werknemers krijgen dan waar ze recht op hebben. Helaas komt het nog regelmatig voor dat werkgevers de cao-afspraken niet nakomen, laat de RAS weten. Pensioenfonds Schoonmaak en de RAS controleren dit door cao- en looncontroles uit te voeren en werkingssfeeronderzoeken te doen. De conclusie: het nakomen van cao-afspraken gaat steeds beter, maar er ligt nog wel werk om verdere stappen vooruit te maken.

Elk jaar worden zo’n 800 cao-controles bij werkgevers uitgevoerd. In de praktijk betekent dit dat iedere werkgever om de 3 á 4 jaar gecontroleerd wordt. Bij een controle worden de loonstroken van alle werknemers opgevraagd en via een steekproef gecontroleerd. Als tijdens een controle blijkt dat de cao-afspraken niet zijn nagekomen, vindt er een hercontrole plaats die door de werkgever betaald wordt. Daarnaast wordt de werkgever het volgende jaar opnieuw gecontroleerd. Jaarlijks worden zo’n 350 looncontroles uitgevoerd. Uit de controles van 2021 en 2022 blijkt dat alle werkgevers in de branche samen jaarlijks ongeveer 100.000 euro te weinig premie hebben betaald. In vergelijking betalen alle werkgevers in de branche in totaal ongeveer 260 miljoen euro aan premie. 

''Werkingssfeeronderzoeken blijken effectief''

Daarnaast onderzoekt de RAS of er schoonmaakbedrijven zijn die zich nog niet bij het pensioenfonds en de RAS hebben aangemeld, de zogenaamde werkingssfeeronderzoeken. Jaarlijks worden er 100 van dit soort onderzoeken uitgevoerd. In 2021 gingen 267 meer werknemers pensioen opbouwen bij Pensioenfonds Schoonmaak en in 2022 ging het om 203 werknemers. ‘’De controles blijken effectief en nodig te zijn als middel tegen de concurrentie op arbeidsvoorwaarden.’’