Update coronavirus: mondkapjes geven schijnveiligheid en onderwijsinstellingen zeggen schoonmaakcontracten op

Service Management publiceert vrijwel dagelijks een update van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus voor de schoonmaakbranche. Dit keer hebben we onder meer aandacht voor de schijnveiligheid van mondkapjes op straat ("het voegt niks toe"), de angst voor faillissement door de coronacrisis en de oproep van OSB aan de onderwijssector om schoonmaakcontracten na te komen. Volg Service Management op LinkedIn:

OSB aan onderwijssector: “Kom schoonmaakcontracten na”

Vorige week riep OSB de overheidsinstanties op om de contractverplichtingen met schoonmaak- en glazenwassersbedrijven na te komen. Eenzelfde oproep stuurde OSB deze week aan de onderwijssector.

“Ook uit die hoek krijgen we veel signalen dat scholen hun lopende contractverplichtingen niet nakomen of zelfs opzeggen. Scholen die gesloten zijn bieden juist volop mogelijkheden voor de schoonmaak, denk aan het vervroegen van periodiek onderhoud. Onderwijsinstellingen blijven gewoon geld ontvangen van het Rijk. Zoek in overleg met de schoonmaakbedrijven naar passende oplossingen en help de ondernemers en de schoonmakers en laat werk waar mogelijk gewoon doorgaan,” aldus voorzitter Piet Adema.


LEESTIP: OSB: Rijksschoonmaakorganisatie laat schoonmaakbedrijven in de kou staan


Minister De Jonge: mondkapjes op straat bieden schijnveiligheid

Alledaags gebruik van mondkapjes die niet aan strenge voorwaarden voldoen zorgt voor een gevoel van “schijnveiligheid” en “voegt niets toe”, zegt zorgminister Hugo de Jonge. Dat andere landen er toch over nadenken om mondkapjes op straat in te voeren tegen verspreiding van het coronavirus, verandert niets aan het Nederlandse beleid: “Wij werken op basis van het advies van de deskundigen”, benadrukt de bewindsman.

Die deskundigen houden voet bij stuk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt mensen nog steeds af om op straat een mondkapje te dragen. “Laten we de mondkapjes die we hebben vooral gebruiken voor al die situaties in de zorg waarbij de mensen ze nodig hebben voor hun eigen veiligheid en voor de patiënten voor wie ze zorgen”, zegt De Jonge, die de strijd tegen het coronavirus coördineert. “Zelf gefabriceerde mondkapjes, of alles wat daarop lijkt, het voegt niets toe”, stelt de bewindsman. “Dus laten we dat niet doen.”

Op vrijwillige basis

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC (Centers for Disease Controle and Prevention) adviseert juist wel inwoners van het land om in het openbaar mondmaskers te dragen vanwege het coronavirus. Dat zei president Donald Trump tijdens een persconferentie. Volgens Trump wordt Amerikanen verzocht gezichtsmaskers te dragen op vrijwillige basis. Het wordt niet geadviseerd medische mondmaskers te dragen omdat dergelijke uitrusting gereserveerd moet blijven voor zorgpersoneel.

Richtlijn gebaseerd op recent onderzoek

Het advies is volgens Trump geen vervanging van het al bestaande advies aan Amerikanen om sociaal afstand te houden. “Het wordt echt vrijwillig”, stelde Trump over de aanbeveling van het CDC. “Je hoeft het niet te doen en ik kies ervoor het niet te doen, maar sommige mensen willen het misschien wel en dat is oké.” De nieuwe richtlijn is volgens het CDC mede gebaseerd op recent onderzoek waaruit blijkt dat een groot deel van de coronapatiënten geen symptomen heeft. De gezondheidsdienst beveelt Amerikanen aan vooral gezichtsmaskers te dragen op plekken waar het lastig is sociaal afstand te houden, zoals in supermarkten en apotheken.


LEES OOK: In hoeverre houdt een mondkapje het coronavirus tegen?


CMT: “Betaal niet de hoofdprijs voor disposables en desinfectie”

Cemex Trescon levert via het eigen merk CMT disposables en desinfectiematerialen. De leverancier ziet nu dat hun artikelen door het coronavirus op verschillende websites voor exorbitant hoge prijzen worden aangeboden. Zeer ongewenst en onverantwoord, schrijft CMT op hun website.

“Via deze weg willen wij laten weten dat wij hier niet achter staan” zo valt er te lezen. “Ondanks het huidige schaarse aanbod adviseren wij u deze extreme bedragen niet te betalen. Cemex Trescon werkt op dit moment hard om alle afnemers in de gezondheidszorg en voedingsindustrie te voorzien van onze CMT producten, zodat zij hun werk op een veilige en hygiënische manier kunnen blijven uitvoeren. Wij kunnen niet beloven dat wij alle producten tijdig kunnen leveren, aangezien de gezondheidszorg en voedingsindustrie op dit moment voorrang moeten krijgen. Maar we willen u nu en straks graag helpen met de juiste producten voor een eerlijke prijs en binnen een normale levertermijn.”

Vrees voor faillissementen

Een op de zes ondernemers (18 procent) vreest failliet te gaan door de coronacrisis. Dat zeggen zij in een onderzoek van EenVandaag onder 2.100 ondernemers met personeel en zzp’ers. Ook vinden velen het onduidelijk of ze overheidssteun kunnen krijgen.


LEESTIP: Schoonmaakbranche rekent op omzetklap tot 30 procent door coronavirus


Nu veel bedrijven nog langer gesloten moeten blijven, verwacht twee derde van de ondervraagde ondernemers (67 procent) de komende maanden in meerdere of mindere mate financiële problemen. Voor een kwart (24 procent) gaat het om grote geldproblemen. En voor sommigen dreigt dus een faillissement.

Calamiteitenteam 24 uur per dag bezig

Op de website van Metro komt Luuk van Hemert aan het woord. Hij heeft nét z’n dienst erop zitten en de werkwagen doorgegeven aan een andere collega uit het calamiteitenteam. „Zo meteen even douchen, dat is verplicht, omkleden en naar huis.” Van Hemert werkt voor schoonmaakbedrijf CSU en zijn werkplek is al acht jaar het Maastricht UMC+ . Schoonmaker in de volksmond, specialistisch reiniger om precies te zijn. Hij zit in het calamiteitenteam dat 24 uur per dag bezig is met het bestrijden van het coronavirus door alles grondig te reinigen en te desinfecteren, vooral op de zogenaamde corona-kamers, IC, spoedeisende hulp en het operatiecomplex. De werkdruk groeit nu, evenals het aantal coronapatiënten, met de dag. Waar er ‘vroeger’ twintig desinfecties van normale kamers op de planning stonden, zijn dat er nu al gauw 72, and counting.

Bewapend met wegwerpdoeken en mop

Beschermend mondmasker, bril en haarnet op, geel isolatieschort aan. Als hij zichzelf in de spiegel of weerspiegeling van de ramen ziet, glimlacht-ie soms even in z’n kapje, maar eigenlijk is hij inmiddels wel gewend aan z’n onherkenbare werk-look. De blauwe handschoenen mogen pas – na handdesinfectie – aan op het schoonmaak-moment-suprême en als-ie die heeft aangetrokken, is de reiniger niet te stoppen. Bewapend met wegwerpdoeken en een mop, die na elke vloerbeurt met een desinfecterend wasmiddel op 90 graden wordt gewassen, gaat hij aan de slag. „Ik vind het heel fijn dat ik dankzij mijn werk patiënten een schone en vooral veilige omgeving kan aanbieden.”

Schoonmaak Vakdagen uitgesteld naar 2021

Vanwege de recente ontwikkelingen omtrent het coronavirus worden de Schoonmaak Vakdagen uitgesteld naar 13 en 14 april 2021. Het besluit is genomen in overleg met met exposanten, stakeholders en bezoekers van de schoonmaakbeurs.

“Het staat buiten kijf dat we een kwalitatief goede beurs willen neerzetten en dat iedereen daarbij nodig is. Niet alleen de exposanten, maar ook bezoekers en stakeholders spelen hierin een belangrijke rol. Om de kwaliteit te garanderen, is het besluit om de beurs te verplaatsen de enige juiste”, stelt algemeen directeur Lisanne Andeweg. “Voorts hebben we besloten om het evenement te organiseren op 13 en 14 april 2021. Zo kunnen wij een prachtige beurs neerzetten, want dat verdient de schoonmaakbranche.”

Corona Adviesteam bij Atir

Facilitair adviesbureau Atir heeft een Corona adviesteam geformeerd voor concrete vragen van zowel opdrachtgevers als dienstverleners.
Dit team bestaat uit schoonmaakmakelaar Rob Toorenburgh en André de Reus, oprichter van Atir en oud-voorzitter van FMGezondheidszorg. Dit meldt FMGezondheidszorg, waar Atir bedrijfslid van is, in haar nieuwsbrief.

Tekort aan onder andere zeeppompjes en flesjes

“Niet slordiger worden met handen wassen”

Nu de coronamaatregelen zijn verlengd tot minimaal 28 april, ligt het risico op de loer dat Nederlanders steeds minder vaak en goed hun handen gaan wassen. Daarom bedacht gezondheidsplatform SmartVitaal samen met Professor Leonard Hofstra de #heelhollandwastchallenge.

Hofstra: “Met deze challenge willen we mensen bewust maken dat het vaak en goed wassen van de handen nog steeds heel belangrijk is om het virus in te dammen. Mensen moeten het dus wel echt volhouden en vooral niet slordiger worden. We moeten ons met z’n allen blijvend committeren aan deze nieuwe standaard van persoonlijke hygiëne.”


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus