Machineleverancier Tennant neemt IPC uit Italië over

Machineleverancier Tennant neemt IPC uit Italië over

Tennant heeft een overeenkomst gesloten met investeerder Ambienta. De twee nemen machineleverancier IPC uit Italië over. Daarmee wil Tennant nog sterker een voet aan de grond krijgen in Europa

De twee bedrijven leggen nogal een bedrag op tafel voor IPC. Maar liefst 330 miljoen euro. In 2016 boekte het Italiaanse bedrijf een omzet van 192 miljoen euro. Als de overname is volbracht, is het de grootste acquisitie in de geschiedenis van het van oorsprong Amerikaanse Tennant. Chris Killingstad, CEO van Tennant: “Hiermee zetten we een strategische stap om onze groeiambities waar te maken. Met de IPC Groep vergroten we onze aanwezigheid en marktaandeel in Europa aanzienlijk. De business die we al vanuit Tennant in Europa hebben, wordt hiermee meer dan verdubbeld.”

Benadering schoonmaakmarkt complementair

Killingstad wil de schaalgrootte gebruiken om zowel de groei van Tennant als IPC te versnellen. “Daarnaast kijken we naar een betere kostenstructuur in onze regio EMEA. Belangrijk om te noemen is ook dat de business van de twee in hoge mate complementair zijn. In geografie, in producten en in de benadering van de schoonmaakmarkt.”

Kleine tot middelgrote schoonmaakmachines

Meer dan 80 procent van de zaken die IPC doet, speelt zich af in Europa. De rest is geconcentreerd in Noord- en Zuid-Amerika en in de regio Azië en de Pacific. Killingstad: “Al met al zien we weinig overlap. We kunnen met de producten van IPC onze portfolio verbreden.” De IPC Groep produceert kleine tot middelgrote schoonmaakmachines en toebehoren. Denk aan schrobzuigmachines, veegmachines en stofzuigers en de daarbij horende onderdelen en services. IPC biedt ook werkwagens, glazenwassystemen en microvezelmoppen en -doeken.

Handhaven beide merken

De IPC Groep opereert onder merken zoals IPC, IPC Foma, IPC Eagle, IPC Gansow, ICA, Vaclensa, Portotecnica, Sirio en Soteco, Readysystem, Euromop en Pulex. Killingstad: “We hebben de intentie om de merken te handhaven. Maar we kijken wel naar waar we complementair in de sales kunnen zijn.” Tennant verwacht de overname te kunnen afronden in het tweede kwartaal van 2017.

Of er gevolgen in Nederland zijn, is niet bekend.
Tennant heeft een productielocatie in Uden. IPC wordt in Nederland vertegenwoordigd door DiBO.

Lees ook
Dibo en IPC Gansow komen met nieuwe vloerreinigingsmachines
Tennant komt met IRIS: besparen met vlootmanagement