Schoonmaakbedrijf verantwoordelijk voor schoonmaker die door lichtkoepel valt

Schoonmaakbedrijf verantwoordelijk voor schoonmaker die door lichtkoepel valt

In februari 2019 viel een schoonmaker tijdens werkzaamheden op het dak door een lichtkoepel. Helaas overleed de 26-jarige man na een aantal dagen in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Onlangs besloot de rechtbank dat het schoonmaakbedrijf waar de schoonmaakmedewerker werkzaam was, verantwoordelijk was voor de veiligheid van de medewerker.

De vraag was bij wie de verantwoordelijkheid lag: het schoonmaakbedrijf of het verpakkingsbedrijf waar de medewerker aan het werk was toen het zo misging. De rechtbank oordeelt dat het schoonmaakbedrijf geldt als de werkgever van de schoonmaker, omdat hij niet aan het verpakkingsbedrijf ter beschikking was gesteld.

Valgevaar bekend

Die constatering betekent dat het schoonmaakbedrijf verplicht was de Arbowetgeving na te leven en dat is niet op accurate wijze gebeurt. Door het vuil op het dak, ontstond er valgevaar. Er waren geen maatregelen aanwezig om dit risico te minimaliseren. In de Risico Inventarisatie en Evaluatie en het Plan van Aanpak ontbrak het risico over vallen door lichtkoepels en dit is later ook niet aangepast, terwijl bekend was dat het gevaar bestond. Er zaten namelijk wel waarschuwingsstickers op de koepels.

Boete

Het schoonmaakbedrijf was ingehuurd om de taak uit te voeren en deed dat in eigen regie. Daarom had het bedrijf moeten voorzien in de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen en afscherming. Daarom wordt het bedrijf uiteindelijk ook als werkgever gezien van de verongelukte medewerker. De rechtbank heeft een boete van 50.000 euro opgelegd aan het schoonmaakbedrijf.

>> Het hele verhaal lees je op Facto