Foutje van schoonmaker: piep weg, wetenschappelijk onderzoek ook

Foutje van schoonmaker: piep weg, wetenschappelijk onderzoek ook

Met een simpele handbeweging heeft een nietsvermoedende schoonmaker uit de staat New York onverhoopt een groot probleem veroorzaakt. Hij schakelde een koude vriezer in een laboratorium uit, waardoor tientallen jaren wetenschappelijk werk verloren ging. De universiteit eist nu één miljoen dollar schadevergoeding.

De man hoorde een onophoudelijke piep in een laboratorium van een prive-universiteit en zou volgens het laboratorium een schakelaar hebben omgedraaid. Het gepiep stopte, de vriezer schakelde uit en weg was tientallen jaren wetenschappelijk werk.

De schoonmaker was ingehuurd via het bedrijf Daigle Cleaning Systems, aldus Amerikaanse media. Hij werkte in 2020 een paar maanden in het gebouw van Rensselaer Polytechnic Institute. Dat is een kleine particuliere en technische universiteit in de stad Troy, in de staat New York.

Wetenschappelijke monsters

In een vriezer in het universiteitsgebouw werden wetenschappelijke monsters bewaard (zoals weefsels), die bewaard moesten worden bij een temperatuur van -80 graden. Veranderde de temperatuur al met twee graden, dan ging er een alarm af. Dat gebeurde in september 2020. In afwachting van een noodreparatie door een monteur, werd een briefje op de vriezer geplakt waarop stond dat het ding piepte, maar onder geen beding uitgezet mocht worden. "Niet schoonmaken in de omgeving", stond er ook op het papier. De schoonmaker hoorde 'irritante alarmgeluiden' en dacht behulpzaam te zijn door een noodschakelaar om te zetten. Hij dacht dat de stroom daardoor aanging, maar die ging juist uit. De temperatuur in de vriezer steeg hierop naar -32 en zo ging het onderzoeksmateriaal en daarmee 25 jaar onderzoek verloren.

Eén miljoen dollar

De universiteit heeft het bedrijf waarvoor de man werkte voor de rechter gesleept en eist één miljoen dollar. Het bedrijf had de man beter moeten trainen en op zijn werk moeten toezien, is de gedachte. Het is niet bekend wanneer de rechter uitspraak doet.