RAS houdt webinar over roosterproblematiek

RAS houdt webinar over roosterproblematiek

De Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en glazenwassersbranche (RAS) houdt op 20 september van 15.00 tot en met 17.00 uur een webinar over roosterproblematiek.

In 2021 heeft de RAS het onderzoek Inventarisatie en onderzoek roostersystematiek afgerond. Het onderzoek richtte zich op het volume aan en de organisatie van nachtarbeid in roosters in de branche. De rapportage bevat aanbevelingen die zijn samengevat in een sturingsmodel dat vijf verschillende thema’s bevat:

  • Fysiologische en sociale aspecten van nachtarbeid;
  • Bedrijfstijd en capaciteit;
  • Inzetbaarheid en demografie;
  • Arbeidsvoorwaardelijke aspecten;
  • Kwaliteit van rooster.

Elk thema bevat een aantal onderwerpen die van belang zijn: preventie, ondersteunend, arbeidsvoorwaardelijk of compenserend. Als vervolg op dit onderzoek heeft de RAS in samenwerking met Hago Rail Services in de periode februari – juni 2022 een proeftuin compensatie nachtarbeid uitgevoerd. Tevens is in deze periode een Handboek Nachtarbeid voor de leden samengesteld.

Op de hoogte brengen

De RAS organiseert het webinar om HR-medewerkers, planners en (operationeel) managers op de hoogte te brengen van de rapportage (beschikbaar via de RAS) en het sturingsmodel. Het webinar heeft de vorm van een bedrijfsmatige case die besproken wordt van uit het gezichtsput van de manager/acquisitie, de HR-functionaris en de planner. Vanuit die verschillende invalshoeken wordt bekeken op welke wijze nachtarbeid vorm gegeven kan worden met behulp van de inzichten/aanbevelingen die in de rapportage staan. Ook de resultaten van de proeftuin zullen in dit webinar aan de orde komen.

Inschrijven voor het webinar kan hier.