NS: "Vaak vinden we een schone omgeving heel gewoon"

Op woensdag 15 juni, de Dag van de Schoonmaker, zetten schoonmaakbedrijven en opdrachtgevers uit het hele land hun schoonmakers eens even goed in het zonnetje. "Vaak vinden we een schone omgeving heel gewoon. Daarom is het juist goed om vandaag extra te onderstrepen hoe trots we op onze schoonmakers zijn", zegt Maaike Kranenborg, Manager Landelijk Bureau Reiniging van NS.

Ook de Nederlandse Spoorwegen (NS) besteedt aandacht aan de Dag van de Schoonmaker en staat vandaag extra stil bij het belang van haar 1.700 schoonmaakcollega's. "Ze zijn onderdeel van onze spoorfamilie", zegt Kranenborg over de schoonmaakmedewerkers. "Ze werken in het hart van onze operatie, want zij zorgen ervoor dat reizigers zich mede prettig voelen in de treinen en op onze stations en dat collega’s met plezier hun werk kunnen doen."

Schone trein beïnvloedt beleving van reiziger

Schone treinen en stations zijn enorm belangrijk voor NS, stelt de reinigingsmanager. "Dat behoort tot de basis voor een prettige treinreis, want de reinheid van een trein bepaalt voor 13% het algemeen klantoordeel over die reis. Ook is een schone reis een belangrijk visitekaartje naar onze reizigers. En niet te vergeten iedereen: werkt graag op een schone werkplek. Dus ook voor mijn NS-collega’s op kantoor, in de werkplaatsen en in de treinen op stations is schoonmaakwerk van groot belang."

Een schone omgeving is niet gewoon

Kranenborg vertelt waarom NS de Dag van de Schoonmaker niet ongemerkt voorbij kan laten gaan: "Vaak vinden we een schone omgeving heel gewoon, dus het is juist goed om vandaag extra te onderstrepen hoe trots we op hen zijn. En om nogmaals stil te staan bij de enorme flexibiliteit. Schoon was nog nooit zo belangrijk als tijdens de coronapandemie. De afgelopen jaren hebben veel van iedereen gevraagd, ook voor onze schoonmakers."

Koningen en Koninginnen

Als blijk van waardering verzorgt NS een leuke attentie. Kranenborg: "We hebben een aantal schoonmakers van de verschillende schoonmaakbedrijven uitgenodigd op een hele speciale plek: de koninklijke wachtkamer op station Amsterdam Centraal. Zij zijn voor ons de koningen en koninginnen van de schoonmaak. Namens hun schoonmaakcollega’s nemen zij symbolisch een attentie in ontvangst. Met alle verschillende locaties en werktijden krijgen alle schoonmakers deze week ook die attentie: een NS-koffiebeker (gemaakt van gerecyclede koffiebekers) waarmee ze een kopje koffie of thee kunnen halen op hun werkplek bij ons. Ze zijn van harte welkom!"