Blog Bert van Boggelen: Is één dag genoeg?

Blog Bert van Boggelen: Is één dag genoeg?

Terugkijkend op De Dag van de Schoonmaker constateert Bert van Boggelen dat dit een mooie dag was, waarop veel opdrachtgevers en schoonmaakwerkgevers hun schoonmakers in het zonnetje hebben zetten. "Helemaal terecht. De vraag is echter of dat genoeg is." In onderstaande blog maakt hij duidelijk waarom hij deze vraag stelt.

Onlangs bracht de RAS een update van de sectoralayse schoonmaak uit, met feiten en weetjes over de schoonmaaksector. De heatmap op pagina 39 geeft een urgente samenvatting.


Ruimte voor verbetering

Conclusie is dat er, zacht gezegd, nog veel ruimte voor verbetering is in de arbeidsomstandigheden van de schoonmaker. Het werk is zwaar, fysiek en ook vaak mentaal belastend. De schoonmaker ervaart weinig regelmogelijkheden en kansen om zich te ontwikkelen en voelt zich vaak niet gezien en niet gehoord.

Verbeteren om fatsoenlijk werk te bieden

De heatmap laat vooral op deze punten rode vakjes zien. Hier is niet alleen ruimte voor verbetering, dit móet verbeteren als we schoonmakers fatsoenlijk werk willen bieden en in de toekomst nieuwe schoonmakers willen werven en binden.

Daarom pleit ik, vanuit de Code Schoonmaak voor:

  • contracten waarin voldoende financiële ruimte zit voor goede leiding en begeleiding van schoonmakers;

  • contracten die realistisch geïndexeerd worden, waar niet elk jaar de financiële ruimte een klein beetje minder wordt, wat linksom of rechtsom de schoonmaker dupeert;

  • een regelmatige werkdrukmeting en een verbetertraject dat samen met de schoonmakers wordt opgepakt;

  • en last but not least: meer eigen regie en regelmogelijkheden voor de schoonmaker.

Dat laatste is ook het thema van de Best Practice Award 2023. Laat elke dag een dag van de schoonmaker worden. Dagen waarbij de schoonmaker gezien én gehoord wordt!

Bert van Boggelen, voorzitter Code Schoonmaak