OM eist 18 maanden cel voor schoonmaker die stiekem opnames maakte

OM eist 18 maanden cel voor schoonmaker die stiekem opnames maakte

De officier van justitie heeft onlangs achttien maanden celstraf geëist tegen een 51-jarige schoonmaker die ervan wordt verdacht stiekem opnames te hebben gemaakt in de slaapkamer van het huis waar hij als schoonmaker werkte.

De politie hield in juni in Amsterdam een schoonmaker aangehouden omdat hij stiekem een camera in het huis van een klant zou hebben geplaatst. De vrouw uit Amsterdam ontdekte de kleine camera bij toeval en deed aangifte.

Grote impact
Het aantreffen van de camera heeft een grote impact gemaakt op het slachtoffer. "Iedereen kan begrijpen dat het heel heftig is om een camera aan te treffen in je eigen huis, je eigen plekje", aldus een woordvoerder van de politie destijds. De man sloot een draadloos cameraatje aan op de router van de vrouw en verborg dat cameraatje in haar slaapkamer. Via de internetverbinding kon hij op afstand live meekijken.

Lees ook: Zwartboek FNV: ziekmeldingen in twijfel, meeste klachten CSU en veel te hoge werkdruk

Meer beeldmateriaal aangetroffen
Op de telefoon van de verdachte zijn verschillende filmpjes aangetroffen waarop de vrouw met haar vriend intiem was. Bij de doorzoeking van de woning van verdachte is volgens het openbaar ministerie "meer beeldmateriaal van seksuele aard aangetroffen.” Het is niet gelukt de identiteit van de personen op die filmpjes te achterhalen. Het kan zijn dat hij ook andere slachtoffers heeft gemaakt.

Hacken en afluisteren
De man wordt verdacht van hacken, afluisteren van gesprekken, het stiekem vervaardigen van seksueel beeldmateriaal en het bezit daarvan. "De verdachte heeft als schoonmaker toegang tot het privédomein van de vrouw gekregen. Dat vertrouwen is nogal wat, want in je eigen huis, en dan met name in je eigen slaapkamer, daar ben je volledig vrij in je doen en laten", zegt de officier van justitie.