Cao-schoonmaak: werkgevers komen met "meer dan ruim loonbod"

Werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland is vrijdag met een nieuw loonbod gekomen in de hoop de onderhandelingen voor een cao in de schoonmaak vlot te trekken. Daarin zou er per 1 april 2022 3 procent, per 1 april 2023 2,5 procent en per 1 april 2024 1,65 procent bijkomen. Startdatum is 1 januari 2022 en de cao zou dan duren tot 1 september 2024.

"We zitten aan het einde van de onderhandelingen", stelt Fedde Monsma, manager Cao, Arbeidsverhoudingen en Projecten bij Schoonmakend Nederland. "We hebben negen onderhandelingsrondes gehad. Op accenten kunnen we elkaar prima vinden, maar een automatische prijscompensatie met een bodem van 3 procent en een eindejaarsuitkering met een stijging van bijna 4 procent is ons veel te gortig. Ik vind het echt lastig. We doen hier een bovengemiddeld loonbod waar vakbondsbestuurders in andere sectoren van zouden smullen. Het is niet nodig om je over prijscompensatie druk te maken. De afgelopen vijf jaar hebben we continu de stijgende prijzen gecompenseerd. We zijn bereid de portemonnee te trekken om een aantrekkelijke sector te zijn en te blijven, maar er moet ook realiteitszin zijn."

Laatste reservedatum

Het is duidelijk, de onderhandelingen worden steviger. "Maar de sfeer onderling blijft goed", zegt Monsma. Plaats van onderhandeling was afgelopen keer het Fletcher hotel in Amersfoort. Daar wordt vrijdag 10 december verder onderhandeld. Dat is de laatste reservedatum. "Of we een nieuwe cao per 1 januari hebben? Ik ben hoopvol, maar dit is wel de week van de waarheid. Met alleen fors de portemonnee trekken gaan we de problemen in de sector, zoals verzuim, vergrijzing en arbeidsmarktkrapte, niet oplossen. Ik ben benieuwd waarmee de bonden komen."

All-in uurloon en weekbetaling

Ondanks de impasse op het gebied van loon zijn er wel stappen gemaakt. Het all-in uurloon en de weekbetaling als mogelijkheid zijn voor elkaar. Dat maakt het aantrekkelijk voor jongeren om schoonmaak als vakanatiebaan te nemen. Daarnaast hebben Schoonmakend Nederland, FNV en CNV afgesproken financieel consulenten in te zetten. Zij gaan schoonmakers helpen met het sommetje of ze eerder kunnen stoppen met werken via de RVU-regeling. Monsma: "Die regeling is best complex en in andere sectoren is dit ook gebruikelijk. Vandaar dat we hiermee konden instemmen."

Overeenstemming over RVU-regeling

Ook zijn de partijen eruit voor wat betreft de RVU-regeling zelf. Deze geldt nu voor maximaal 1 jaar voor de ingangsdatum van de AOW-gerechtigde leeftijd. De regeling duurt tot en met 31 december 2025. Werkgevers wilden het eerste jaar stoppen doorzetten, vakbonden wilden drie jaar. Het compromis is logisch: het wordt twee jaar. Daar tegenover staat dat de partijen het nog niet eens zijn over het generatiepact. Daarbij heb je drie elementen die aan elkaar gekoppeld zijn: minder werken betekent minder salaris en minder pensioenopbouw. Werkgevers denken aan 80 procent werken, is 95 procent salaris en 95 procent pensioenopbouw. Vakbonden denken aan varianten als 70-95-95. Monsma: "Reden voor ons om er een plafond in te bouwen. De regeling mag niet meer dan 0,45 procent van de loonsom bedragen. Anders plunderen we de pot van de Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en glazenwassersbranche (RAS,red.) en dan moet de premie daar weer omhoog."

Jaarurennorm voor leisure

Ook bij de jaarurennorm is er vooruitgang. De werkgevers stelden voor om dit principe in te voeren voor de hele branche. Daarbij maak je een contract met medewerkers waarin je aangeeft hoeveel uren ze per jaar werken, maar kun je die uren flexibel inzetten. Bij piekmomenten kun je dan meer werken en bij rustigere periodes minder, maar je krijgt wel stabiel uitbetaald. Tegenover flexibiliteit staat dan inkomenszekerheid. Vakbonden wilden dit alleen voor bepaalde sectoren. Dat gaat nu ook gebeuren. Denk aan leisure zoals vakantieparken, stadions, festivals, buitensportaccommodaties en andere evenementen. Monsma: "We willen dat ook Schiphol binnen die regeling valt. Daar komen de vakbonden nog op terug."

Training digitale vaardigheden

Er komt een terugkomdag voor schoonmakers die de basisvakopleiding hebben gehad. "Die gaat over arbo en ergonomische zaken", stelt Monsma. Daarnaast gaat de RAS criteria opmaken voor een training van digitale vaardigheden. Aanbieders van opleidingen zoals SVS, UL-Team, Zuiver en Carling kunnen daarop inspringen om zo'n training aan te bieden als de criteria er eenmaal zijn. Hoe dat eruit komt te zien, moet nog uitgewerkt worden door de RAS.

"We doen hier een bovengemiddeld loonbod waar vakbondsbestuurders in andere sectoren van zouden smullen"

Fedde Monsma, onderhandelaar namens Schoonmakend Nederland

Afschaffen Commissie Ziekteverzuim

De Commissie Ziekteverzuim binnen de RAS blijft een heikel punt. Schoonmakend Nederland wil deze afschaffen, omdat er te weinig bruikbare dossiers binnenkomen. De commissie ziekteverzuim bekijkt tot nu toe dossiers om te zien hoe de verzuimbegeleiding in de branche verloopt. Vakbonden zijn het daar niet mee eens.

Minstens zo heikel is de melding die vakbonden deden aan de werkgevers: Kaderleden van vakbonden zouden gehinderd worden in hun werk door schoonmaakbedrijven. Monsma: "Dat kan natuurlijk niet. Kaderleden mogen de leden van hun vakbond binnen een schoonmaakbedrijf bijstaan. We hebben nu afgesproken dat we twee keer per jaar overleg hebben met de kaderleden van de top tien bedrijven en een vertegenwoordiger van Schoonmakend Nederland om eventuele problemen te bespreken."

In samenhang

Tot slot zegt Monsma: "Het loonbod is in samenhang met de andere inhoudelijke voorstellen die ook het nodige kosten. We hebben onze voorstellen neergelegd, nu mogen vakbonden rekenwerk gaan doen en dat afstemmen met hun achterban."