Schoonmaak en corona: angst en ziekteverzuim onder schoonmakers

Schoonmaak en corona: angst en ziekteverzuim onder schoonmakers

Hygiëne is belangrijk in de strijd tegen het coronavirus. Hoe pakken organisaties de schoonmaak van hun gebouwen aan, nu hygiëne absolute prioriteit heeft? Onze collega's van Facto spraken met Marcel Vermeulen en Mieke van der Veeken van het Erasmus MC in Rotterdam en met Sandra Brons en Robin Vermeulen, alle twee werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam.Volg Service Management op LinkedIn:

We vroegen ze welk effect corona heeft op de schoonmaak van hun panden. Is er opgeschaald? Zijn contractafspraken aangepast? Zijn de hygiëne-eisen veranderd en hoe ziet schoonmaak na corona er uit?

Andere inzet van schoonmaakmedewerkers

Zowel het Erasmus MC als de Universiteit van Amsterdam/Hogeschool van Amsterdam (UvA/HvA) hebben hun schoonmakers op andere plekken en manieren ingezet tijdens de coronacrisis. Door afschaling en sluiting van bepaalde afdelingen en locaties konden op andere plekken extra schoonmakers ingezet worden. Ook zagen beide organisaties angst ontstaan bij schoonmakers. Daardoor was veel uitleg en persoonlijk contact nodig, om ze met een gerust hart aan het werk te laten gaan.

Sandra Brons, Facilitair coördinator bij de UvA en HvA, vertelt dat medewerkers zich toen ook ziek hebben gemeld uit angst. “Er zijn heel veel gesprekken gevoerd om ze gerust te stellen en veilig te laten voelen. Nu we bijna een jaar verder zijn, zie ik die angst niet meer.”

Waar we vooral bang voor zijn is dat veel personeel gaat uitvallen

Een hoog ziekteverzuim is juist iets waar het Erasmus MC zich op voorbereidt. Geen ziekmeldingen uit angst, maar ziekteverzuim als gevolg van een mogelijke derde golf door de Britse corona-variant. “We moeten rekening houden met een toename van patiënten, maar waar we vooral bang voor zijn is dat veel personeel gaat uitvallen. We verwachten een hoog ziekteverzuim. Dat kan niemand opvangen, dus dan moeten we een noodscenario achter de hand hebben. En dat is gelukkig het voordeel van samenwerken met schoonmaakbedrijven. Die hebben in het land nog wel medewerkers achter de hand. Mensen die normaal in de evenementen- en horecabranche werken bijvoorbeeld”, legt Mieke van der Veeken, Contractmanager Schoonmaak bij het Erasmus MC, uit.

Communicatie en goede uitleg

De UvA/HvA ontwikkelde een coronaproof schoonmaakprogramma. Medewerkers werden hierover in een vroeg stadium ingelicht en het facilitaire team kreeg weinig vragen over de hygiëne. Bij het Erasmus MC waren extra eisen aan de hygiëne niet nodig in verband met de hoge standaard die daar altijd geldt. Met goede uitleg over de schoonmaakprocedures, welke werkzaamheden worden uitgevoerd en waarom, zijn vragen van medewerkers hierover in een vroeg stadium beantwoord.

Lees ook: