Meer dan 200 schoonmaakbedrijven krijgen loonsteun uit zesde periode NOW

Meer dan 200 schoonmaakbedrijven krijgen loonsteun uit zesde periode NOW

Al hoewel de coronamaatregelen afgelopen zomer een stuk soepeler waren dan nu, leden 219 schoonmaakbedrijven alsnog dermate veel omzetverlies dat zij loonsteun ontvangen vanuit de zesde periode NOW. Dat blijkt uit cijfers van het UWV.

De zesde periode van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) betreft een tegemoetkoming voor de maaden juli, augustus en september 2021. Bedrijven konden een tegemoetkoming aanvragen als zij over deze drie aaneengesloten maanden gemiddeld een omzetverlies van minimaal 20 procent hadden vergeleken met 2019.

219 schoonmaakbedrijven met gemiddeld 47 procent omzetverlies

Uit het Factsheet 6e aanvraagperiode NOW van UWV, de instantie die de NOW-aanvragen beoordeelt en de bedragen uitkeert, blijkt dat 219 schoonmaakbedrijven een voorschot vanuit de NOW-6 toegekend hebben gekregen. In totaal zijn er 8.264 schoonmaakmedewerkers bij betrokken.

Het UWV heeft voor deze periode een voorschot van € 3.401.353 uitgekeerd aan de schoonmaakbranche.

Gemiddeld 47 procent omzetverlies

De schoonmaakbedrijven die deze loonsteun ontvangen, hebben een gemiddeld omzetverlies van 47 procent ten opzichte van 2019 opgegeven in hun aanvraag. Als we terugkijken naar de maatregelen die golden in de betreffende zomermaanden, dan is dit hoge percentage omzetverlies voor deze schoonmaakbedrijven waarschijnlijk vooral terug te leiden naar het aflasten van grote (meerdaagse) evenementen en festivals zoals Lowlands.

De schoonmaakbranche als geheel behaalde in de maanden juli, augustus en september juist een opvallend goed resultaat, bleek eerder uit cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek. Gemiddeld genomen behaalden schoonmaakbedrijven in het derde kwartaal van 2021 namelijk 3,8 procent meer omzet dan in dezelfde periode in 2019. In andere woorden: er werd dus meer omzet gedraaid dan vóór de coronacrisis.