Cao-schoonmaak: SieV wil eindejaarsuitkering verlagen

Cao-schoonmaak: SieV wil eindejaarsuitkering verlagen

Aangezien mkb-branchevereniging SieV nog geen plekje aan de onderhandelingstafel voor de cao-schoonmaak heeft gekregen, maakt voorzitter Maurice Rutgrink via een persbericht een duidelijke wens van de vereniging bekend: verlaag de eindejaarsuitkering en compenseer dat verschil door de lonen te verhogen.

“Als SieV- bestuur hebben we geageerd op het telkens weer verhogen van de eindejaarsuitkering. Niet omdat wij tegen een goede beloning van onze medewerkers zijn, maar omdat deze regeling te veel haken en ogen heeft. Daarnaast is het huidige percentage (4,7%) nu al meer dan de helft dan de vakantiegeldregeling (8%)", zegt Rutgrink.

Betalen voor 15 december

"De regeling is dermate lastig, doordat de betaling van de eindejaarsuitkering plaats dient te vinden voor 15 december. Dat betekent dat de werkgever bij het uitbetalen van het maandloon over de maand december al de hoogte van de uitkering moet inschatten, omdat de berekening over een heel jaar gaat."

Volgens SieV is de belastingdruk voor de werkgever bij extraatjes als een eindejaarsuitkering extreem hoog. Rutgrink: “Van het bedrag rechtsboven ga je drie weken met je hele gezin met het vliegveld naar een all-inclusive resort in een warm land, van het bedrag rechtsonder ga je twee weken op de fiets naar de camping met je tent.

Van elke euro leveren werknemers meer dan de helft in.

"Daarom heeft het verhogen van deze uitkering naar onze mening weinig zin, omdat de werknemers hier amper van profiteren. Van elke euro extra leveren zij meer dan de helft in. Dus het effect van 0,25 procent verhoging van deze uitkering betekent dat de werknemer daar amper iets van merkt. Daarbij aangetekend: het bedrag kan via de zogenaamde vrije ruimte deels worden betaald, maar zo groot is deze ruimte niet.”

Tegenvoorstel: eenmalige uitwisseling

Het SieV-bestuur vindt 3 procent eindejaaruitkering voldoende. "Dat we dat voor de 15e betalen, is een hindernis waarop ik nu niet te veel wil ingaan", zegt Rutgrink. “Wat ik voor ogen heb, is: de eindejaaruitkering terugbrengen van 4,7 procent naar 3 procent. Het verschil van 1,7 procent wil ik dan uitwisselen tegen een verhoging van het brutoloon van 1 procent. Deze verhoging is een eenmalige uitwisseling. Dus in 2022 wil ik de lonen verhogen met 1 procent, los van het bereikte cao-akkoord. In 2023 is het dan automatisch vastgelegd.”

Meer nettoloon

Rutgrink vervolgt zijn uitleg: "Voor de werknemer blijft van 1 procent loonsverhoging meer over dan van diezelfde 1 procent verhoging van de eindejaarsuitkering. De werkgever merkt qua werkgeversbijdrage amper het verschil, terwijl de werknemer dus iedere betaalperiode wel iets meer nettoloon krijgt. Dit komt dus prettig in het voordeel van de werknemer te liggen. Op 15 december ontvangen de werknemers dan de reguliere eindejaaruitkering van 3 procent."