OSB heeft opslagpercentage bij contractwisseling voor 2020 vastgesteld

Brancheorganisatie OSB heeft het opslagpercentage voor bij contractwisselingen voor 2020 vastgesteld. Dit jaar gaat het om 27,9 procent. Vorig jaar, in 2019, was het 27,8 procent. Volg Service Management op LinkedIn:


LEES OOK: Is er bij overname uit faillissement wel of geen sprake van een contractwisseling?


Wat is het opslagpercentage?

Bij een contractwisseling kan een werknemer ervoor kiezen om zijn of haar aanspraken op vakantie-uren, vakantietoeslag en spaaruren over te dragen naar het nieuwe schoonmaak- of glazenwassersbedrijf. Hiervoor kan het nieuwe schoonmaakbedrijf een factuur zenden aan het ‘oude’ schoonmaakbedrijf dat het betreffende object verloren heeft.

De totale waarde van de vakantie-uren, spaaruren en vakantietoeslag moet vermeerderd worden met een opslag wegens de sociale lasten. Dat is het opslagpercentage. OSB stelt de hoogte van dit percentage elk jaar vast.

Hoe bereken je de totale waarde?

De waarde van het vakantieuur is: het basisuurloon van de werknemer vermeerderd met persoonsgebonden toeslagen zoals genoemd in de CAO. Dat zijn de VET-toeslag (artikel 1 lid 10 CAO) en de Overgangstoeslag (artikel 14 lid 11 CAO). Andere toeslagen uit de CAO, zoals de toeslag Bijzondere uren (artikel 18 CAO), vallen daar niet onder. De toeslag Bijzondere uren is immers niet aan de (individuele) werknemer gekoppeld maar aan het moment waarop er wordt gewerkt. De waarde die hieruit komt, wordt dan dus verhoogd met 27,9% (het opslagpercentage).

Rekenvoorbeeld
Een werknemer neemt 15 vakantieuren mee bij een wisseling. De werknemer heeft een basisuurloon van €12,49. Er is een VET-toeslag van € 1,12. De waarde is: 15 x (basisuurloon € 12,49 + VET € 1,12) = € 204,15 + 27,9% = € 260,90. Het verwervende bedrijf kan dit bedrag, zonder btw, factureren aan het verliezende bedrijf.


LEES OOK: Vanaf 1 juli 2019: schoonmaker behoudt recht op reiskosten bij contractwissel