Koolmees verlengt coulanceregime WAB

Koolmees verlengt coulanceregime WAB

Minister Koolmees (foto) past in verband met het coronavirus de regel aan dat werkgevers de hoge WW-premie moeten betalen bij overwerk. Hij verlengt het coulanceregime  tot 1 juli.Volg Service Management op LinkedIn:

Daarover stuurde de minister een brief naar de Tweede Kamer. 

Werkgevers betalen sinds 1 januari 2020 als gevolg van de wet arbeidsmarkt in balans (WAB), een lage WW-premie voor vaste contracten en een hoge WW-premie voor flexibele contracten. In die regeling is ook opgenomen dat werkgevers met terugwerkende kracht de hoge ww-premie moeten afdragen voor vaste werknemers die in een kalenderjaar meer dan 30 procent hebben overgewerkt. Deze bepaling kan nu tot onbedoelde effecten leiden in sectoren waar door het coronavirus veel extra overwerk nodig is, bijvoorbeeld de zorg of in de schoonmaak. 

Verander de regelgeving

De Stichting van de Arbeid verzocht Koolmees deze regeling aan te passen. “Verander de regelgeving in de Wab voor de premie-ww zodanig dat bedrijven die als gevolg van de coronacrisis tijdelijk met werknemers afspraken moeten maken over meer werken, niet voor deze werknemers voor de hoge WW-premie worden aangeslagen. Dat als gevolg van de regel dat de verloonde uren de contractuele uren niet met meer dan 30 procent mogen overstijgen.”

Onbedoelde effecten wegnemen

Het kabinet is daartoe bereid. Het bereidt een aanpassing voor om deze onbedoelde effecten weg te nemen. Minister Koolmees werkt deze aanpassing, die voor kalenderjaar 2020 geldt, zo spoedig mogelijk uit. De minister meldde  9 december 2019 dat werkgevers tot 1 april 2020 de tijd kregen om een vaste arbeidsovereenkomst op schrift te stellen, om te voldoen aan de voorwaarden voor de lage ww-premie. “Het is de komende weken niet voor alle werkgevers praktisch mogelijk om aan die voorwaarde te voldoen”, schrijf de minister. “Daarom wordt deze periode verlengd tot 1 juli.”

Het coulanceregime geldig voor werknemers die uiterlijk 31 december 2019 voor onbepaalde tijd in dienst waren, geldt dus tot en met 30 juni 2020. Zorg er dus voor dat het ondertekende schriftelijke arbeidscontract of addendum voor werknemers met een vast contract voor 1 juli in de loonadministratie staat.


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus